Başar Turizm
İstanbul
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Hasan Bircan

Hasan Bircan

Mail: [email protected]

Sorunları Azaltmak Çözmekten Kolaydır

Hayatımızda önemli gördüğümüz birçok şeyi önceden planlayarak tedbirler alırız. Bu durum hem bireyler hem de kurumlar için geçerlidir. Geleceğimizi şekillendirirken en çok üzerinde durduğumuz konular; eğitim, sağlık, iş ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımızdır. Bu yazıda, sorunları çözmek yerine, bu sorunların oluşmasını önlemek için alınacak tedbirlerin daha etkili olabileceğine dair düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Alınan tedbirlerin doğru ve yerinde olmaması hâlinde sonuçlar da yetersiz kalacaktır. Klasik bir örnek olarak; sivrisineklerin ürediği bataklığı kurutmadığımız takdirde, sivrisinekle mücadele etmek için gereksiz yere zaman ve enerji harcarız. Sonuç olarak, istediğimiz başarıya ulaşamayız.

Örneğin, olası depremler için alınan tedbirlerde genellikle yıkılan binalardan insanların nasıl kurtarılacağı üzerinde durulur. Bu amaçla eğitimler verilir, arama ve kurtarma çalışmalarında teknolojinin imkânlarından nasıl daha iyi faydalanılabileceği tartışılır. Elbette bu tür tedbirler önemlidir ve kimsenin itiraz edemeyeceği hususlardır. Ancak, bu felaketin zararlarını en aza indirmek adına öncelikli olarak binaların depreme dayanıklı yapılması ve mevcut binaların güçlendirilmesi, daha kesin ve çözüm odaklı bir yaklaşım olacaktır.

Depremlerin sıklıkla yaşandığı Japonya’da da olası depremlere karşı tedbirler alınmaktadır. Japonya’da, sağlam yapılar sayesinde 8 büyüklüğündeki bir deprem bile küçük sıyrıklarla atlatılabilmektedir. Biz ise, yıkılacağını bildiğimiz binaların altında kalan insanları nasıl kurtaracağımıza, iş makinelerini ve teknolojik aletleri nasıl kullanacağımıza, yaralılar için ilkyardım imkânlarını nasıl geliştireceğimize odaklanıyoruz. Ancak, esas olan felaket anında zararları en aza indirmeyi hedefleyen tedbirler olmalıdır.

Binaların sağlam olması yeterli değildir; içindeki eşyaların sabitlenmemesi durumunda sarsıntı sırasında tehlikeye yol açabilir.

Aynı şekilde, sağlığımızı düşündüğümüzde, hastaneleri çoğaltmak, doktor sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hâle getirmek önemlidir. Ancak, hastalanmamak için ne yapabiliriz? Hasta sayısının azalması, mevcut sağlık sisteminin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Bu da uzun vadede sağlık sektörüne yapılan yatırım ihtiyacını azaltacaktır.

Basit rahatsızlıklarla hastanelere başvuranlar, zaten yoğun olan sağlık hizmetlerinin daha da erişilmez hâle gelmesine sebep olmaktadır. Örneğin, göz muayenesi gibi bazı bölümlerde randevu almak zorlaşmıştır. Bu durumda, hastalanmamak için alınacak önlemler çok daha kritik bir rol oynamaktadır.

Yıllar önce izlediğim bir televizyon programında, Rusya’daki bir hastane ziyareti sırasında yetkililere "neden bu kadar az hasta var" diye soran kişinin aldığı cevap dikkat çekiciydi: "Burada insanlar çok sık hastalanmıyor."

Benzer şekilde, güvenlik tedbirleri de aynı yaklaşımla ele alınmalıdır. Çok sayıda güvenlik elemanı ya da ekipman bulundurmak her zaman problemi çözmez. Suç oranlarının düşük olduğu bir toplumda, mahkemelere ve güvenlik güçlerine olan ihtiyaç da azalacaktır. Ahlaklı, dürüst ve topluma saygılı bireylerin yetiştirilmesi, uzun vadede suç oranlarının düşmesine ve adalet sisteminin daha verimli çalışmasına katkı sağlar. İnsanları eğitmenin, toplumdaki sorunların çözümünde en önemli faktör olduğu açıktır. Nitelikli bir nesil yetiştirmek için yapılacak yatırımlar, gelecekte ortaya çıkacak olumsuzlukların maliyetinden çok daha az olacaktır.

Sonuç olarak, sorunları çözmek yerine, sorunların ortaya çıkmasını önleyecek adımlar atmak daha verimli bir yaklaşımdır. Bataklığı kurutarak sivrisineklerin üremesini engellediğimiz gibi, önceden alınan tedbirler de sorunların büyümesini önler. Eğitim, hayatımızda her şeyin temelidir. Toplumun her kesimi olarak, bilgili, kültürlü, ahlaklı ve dürüst nesiller yetiştirmek için elimizden geleni yapmalıyız.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar