Başar Turizm
İstanbul
BIST9530.47
DOLAR32.4482
EURO34.8403
ALTIN2479.7
BTC/USD61252
Asude Bircan

Asude Bircan

Mail: [email protected]

Kitap

Herkese merhabalar.

Bugün sizlere kitaplar ve kitapların hayatımızdaki önemi hakkında düşüncelerimi aktarmak istiyorum.

Küçükken "Kitap oku." cümlesini çok duyduk annelerimizden, babalarımızdan. Öğretmenlerimiz de "Çocuklar kitap okumak çok faydalı, mutlaka okuyun." derlerdi, hâlâ da diyorlar. Peki kitap okumada bu kadar önemli ne var? Bazı insanların akıllarından çıkıp, gelişip yazı hâline gelen hikâyeler bize ne katıyor olabilir hiç düşündünüz mü?

     Öncelikle şunu söylemeliyim ki, kitapseverler ikiye ayrılır. Kimi insanlar edebi değeri yüksek, genelde yabancı dillerden çevrilmiş eserleri okumaktan zevk alır. Bu kişiler genellikle kendini akademik olarak yüksek bir yerde görmek isteyen veya edebiyattan hoşlanan insanlar olabilir. (Burada tabii ki kendi fikrimden bahsediyorum, kitap okumanın bir sürü nedeni var). Kimi insanlar ise genel konusu aşk, macera olan kitapları sever. Bu kişiler hayalindeki hayatı yaşayan kitap karakterlerini görünce mutlu olan ve bununla mutlu olmayı seven insanlar olabilir. Veya sadece okumayı severler. "Normal insanlar bir hayat yaşar, kitap okuyanlar binlerce." gibi bir söz vardır ya. Bu insanlar belki kendi hayatından memnun olmayıp kitaplardaki güzel anıları okuyup, kötü anılar yerine o güzel anıların içinde yaşamayı seçmiş olabilir. Bunu kimse bilemez, bilmesine de gerek yok zaten.

     Gelelim "Kitaplar bize ne katıyor?" konusuna. Bazıları 'fantastik roman' konulu kitaplar için "çöp, hiçbir değeri yok" tarzı yorumlar yapıyor.

Aslında her türde kitabın bize kattıkları farklıdır. Örneğin eski dönemde yazılmış kitaplar genelde bir sürü anlamını bilmediğimiz kelime barındırır. Bu kelimeleri bir yere yazıp sonra anlamına bakınca ise hem kelimeyi öğrenip kitapta anlatılmak istenileni daha iyi anlamış oluruz; hem de kelime dağarcığımız gelişmiş olur, bu da edebi ve kendimizi ifade edebilme açısından olumlu sonuçlar doğurur.

     "Peki aşk konulu kitaplar bize ne katıyor?" dediğinizi duyar gibiyim. Hemen kendi açıklamamı yapayım. Bu tarz kitapları okuduğumuzda aslında içimizde bir değil birden fazla insan yaşatıyor gibi hissederiz. Bu özellikle gençlerimizin ilgisini çeker. Sadece kitapta geçen bir olay aklımıza geldiğinde bile, o gün üzgünsek neşemiz yerine gelebilir. Kendi açımdan söylüyorum. Kısacası mental ve zihinsel anlamda bu tarz kitaplar bizim, özellikle gençlerimizin işine yaramakta.

     Kısaca özetleyecek olursam; kitabın hayatımızdaki yeri çok büyüktür, biz farketmesek de. Kimi insanların derdini anlatacak kimsesi yoktur, okuduğu kitaptaki karaktere anlatır derdini, o kitabın hikâyesinde bulur çaresini. Kitap deyip geçmeyelim. Konusu ne olursa olsun, kitaplar çok değerlidir.

     Zaman ayırıp yazımı okuyan herkese çok teşekkür ediyorum. Bir dahaki yazımda tekrar görüşmek üzere!

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar