Başar Turizm
İstanbul
BIST9833.22
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
Sertaç Gürsoy

Sertaç Gürsoy

Mail: [email protected]

e-Devlet Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet Fay Hattı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Selamlar Dostlar;

Son yıllarda Türkiye’de yaşanan yıkıcı ve korkutucu depremler, ülke genelindeki her vatandaşı endişeye düşürüyor. Yakın zamanda yaşanan yıkıcı İzmir depreminden sonra birçok can ve mal kaybı yaşandı. Ardından İstanbul için de büyük deprem uyarıları gelmeye başladı. Dün gece saatlerinde ise Düzce merkezli bir deprem gerçekleşti. Yaşanan sarsıntı çevre illeri de etkiledi ve ardından ”Acaba evimin altından fay hattı geçiyor mu?” endişesi oluşmaya başladı.

e-DEVLET FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini sorgulamak için, e-Devlet ekranından AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması üzerinden kolayca fay hattı sorgulama yapabilirsiniz.

Fay Hattı Sorgulamak İçin Tıkla

Fay; yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucunda yaşanan çatlak, kırık ve enerji birikiminin genel adıdır. Yaşanan bu levha hareketleri ise deprem afetinin temellerini oluşturur. Fay hattı dediğimiz tabir ise, fay riskinin yoğun yaşanacağı bölgelerin gösterimidir. Eğer hatta yakın olma endişesi duyuyorsanız bunu öğrenmenin bir yolu var. e-Devlet sistemine giriş yaparak fay hattı sorgulama ekranından riskli bölgeleri öğrenebilirsiniz.

Türkiye Deprem Tehlike Haritası

Fay hattı haritasında en koyu renkli ve mora yakın kısımlar en riskli fay hatlarının olduğu yerler. En açık renklerin olduğu bölgeler ise risksiz olarak adlandırılıyor. Fay hattı sorgulama işlemlerinizi yaptıktan sonra sonuca göre mutlaka önlemlerinizi alın. Deprem çantası hazırlayın, toplanma alanınızı önceden belirleyin, evinizdeki eşyaları monte edin ve çök-kapan-tutun taktiğini rastgele zamanlarda pratiğe dökün. Değerli okurlarım, lütfen kendinize dikkat edin.

FAY NEDİR?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.

Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da “artçı depremler” (artçı şoklar) denir.

TÜRKİYE'DE KAÇ TANE FAY HATTI VAR?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar