Çocuklarımızın bayramı 23 Nisan, Yine her yıl olduğu gibi çocuklar bu yıl da etrafa eğlence, sevinç, mutluluk saçacaklar. Büyüklerinin ellerinden öpecekler, bir sürü oyunlar oynayacaklar ve çok mutlu olacaklar. Çünkü bugün, onların günü.
23 Nisan’ın Önemi Nedir?
23 Nisan 1920 tarihi, M. Kemal Atatürk tarafından çocuklara bayram olarak hediye edilmiş bir tarihtir. Atatürk bu tarihi sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına hediye etmiştir. TBMM 1920 yılında açılmış olsa da, 1929 yılında çocuk bayramı olarak ilan edilmiştir. 23 Nisan ile ilgili kanunda yapılan son değiştirme ise 1981 yılında olmuştur.Fakat bu tarih sadece çocuk bayramı değildir. 23 Nisan’ın başka bir önemi daha vardır. Atatürk de bu neden dolayısıyla bu tarihi çocuklara bayram olarak armağan etmiştir. Bu tarih, TBMM’nin ilk açılış tarihidir. Bu tarih; hem tarihimiz açısından, hem de çocuklarımız açısından büyük önem taşır.
23 Nisan Gününde Neler Oldu?
23 Nisan Millî Bayramı olarak ilk kez TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlandı. Bu tarihte, yani 23 Nisan 1921 de bununla ilgili kanun kabul edildi. Kanun 2 Mayıs 1921 de ise resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun iki maddeden oluşuyordu. 1. Madde de "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır.", ikinci maddesinde ise "Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur." ifadesi kullanıldı.
23 Nisan tarihi, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile "Ulusal Egemenlik Bayramı" adıyla kutlanmaya başladı. Kanunun ikinci maddesinin B fıkrasında, "Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü" ifadesi yer aldı.1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da, 20 Nisan 1983'te yapılan bir değişiklik yapılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.
Facebook Yorum
Yorum Yazın