VPN Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
VPN Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Abone ol
Türkiye'de sosyal medya platformu Instagram'a BTK tarafından 2 Ağustos 2024 sabahı erişim engeli getirildi. 57 milyon 100 bin kullanıcı ile Instagram’ı en çok kullanan 5. ülke Türkiye.
ÇORLU YILDIZ DİZEL

Birçok kullanıcı erişim engelini VPN (Sanal Özel Ağ) kullanarak aşmaya çalışsa da bu birçok güvenlik problemini beraberinde getirebilir. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, VPN kullanırken dikkat edilmesi gereken 5 noktayı sıralıyor.

Instagram'a BTK tarafından Türkiye'de eriÅŸim engeli getirildi. Türkiye, 57 milyon 100 bin kullanıcı ile Instagram’ı en çok kullanan 5. Ãœlke konumunda. Birçok kullanıcı eriÅŸim engelini VPN (Sanal Özel AÄŸ) kullanarak aÅŸmaya çalışsa da bu birçok güvenlik problemini beraberinde getirebilir. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon BiliÅŸim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, VPN kullanırken dikkat edilmesi gereken 5 noktayı sıralıyor.

VPN Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

1. VPN protokolüne dikkat edin. VPN protokolü, VPN'in nasıl çalıştığını ve iletiÅŸim kurduÄŸunu yöneten bir dizi kural ve standarttır. Farklı protokollerin farklı güvenlik, hız ve uyumluluk seviyeleri vardır. En popüler protokollerden bazıları IKEv2, L2TP/IPsec ve SSTP’dir. Her protokolün kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır ve bazıları belirli cihazlar veya platformlarla çalışmayabilir. Ä°htiyaçlarınız için en iyi güvenlik ve performans dengesini sunan bir protokol seçmelisiniz.

2. Ãœcretsiz bir VPN aslında ücretsiz deÄŸildir. Ãœcretsiz bir VPN kulaÄŸa hoÅŸ gelebilir ancak gerçek ÅŸu ki tüm ÅŸirketler maliyetlerini karşılamak için para kazanmak zorundadır. Bazı ücretsiz VPN'ler bunu reklamlarla, bazıları ise kullanıcılarının verilerini satarak yapar. Bazen ücretsiz, daha yavaÅŸ baÄŸlantı hızı ve daha az özellik anlamına gelir. Bu nedenle VPN saÄŸlayıcınızı doÄŸru seçin. Yoksa verilerinizi satan bir ÅŸirkete hassas bilgilerinizi açabilirsiniz.

3. VPN sunucularına dikkat edin. VPN sunucusu, VPN kullanırken cihazınızın baÄŸlandığı uzak konumdur. Sunucu, cihazınız ile internet arasında bir aÄŸ geçidi görevi görür ve hızınızı, gecikmenizi ve içeriÄŸe eriÅŸiminizi etkileyebilir. Birini seçmeden önce VPN sunucusunun konumunu, kapasitesini ve itibarını göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle, sunucu fiziksel konumunuza ne kadar yakınsa, baÄŸlantınız o kadar hızlı ve güvenilir olur. Ancak, coÄŸrafi olarak kısıtlanmış içeriÄŸe eriÅŸmek veya sansürden kaçınmak istiyorsanız, farklı bir ülke veya bölgedeki bir sunucuyu da seçmek isteyebilirsiniz.

4. VPN türünü inceleyin. Site-to-site, istemci-sunucu ve peer-to-peer gibi farklı VPN türleri vardır. Her türün ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize baÄŸlı olarak kendi avantajları ve dezavantajları vardır. ÖrneÄŸin, site-to-site VPN'ler birden fazla konumu veya ağı baÄŸlamak için uygundur, istemci-sunucu VPN'ler ise bireysel kullanıcılar için daha yaygındır. Peer-to-peer VPN'ler merkezi olmayan yapıdadır ve bant geniÅŸliÄŸini ve kaynakları paylaÅŸmak için diÄŸer kullanıcılara güvenir. Her türün avantajlarını ve dezavantajlarını araÅŸtırmalı ve kullanım durumunuza hangisinin uyduÄŸuna karar vermelisiniz.

5. VPN özelliklerini gözden geçirin. Farklı VPN'ler, deneyiminizi ve güvenliÄŸinizi artırabilecek farklı özellikler sunar. Aradığınız özelliklerden bazıları ÅŸifreleme, kill switch, DNS sızıntı koruması, bölünmüş tünelleme ve çoklu atlamadır. Åžifreleme, verilerinizin herhangi birinin okumasını önlemek için karıştırılması iÅŸlemidir. Kill switch, VPN baÄŸlantısı kesilirse cihazınızın internet baÄŸlantısını otomatik olarak kesen bir özelliktir. DNS sızıntı koruması, DNS isteklerinizin Ä°SS'nize veya üçüncü taraflara ifÅŸa edilmesini engelleyen bir özelliktir. Bölünmüş tünelleme, hangi uygulamaların veya web sitelerinin VPN'i kullanacağını ve hangilerinin kullanmayacağını seçmenize olanak tanıyan bir özelliktir. Çoklu atlama, trafiÄŸinizi ekstra güvenlik için iki veya daha fazla VPN sunucusu üzerinden yönlendiren bir özelliktir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

BaÅŸar Turizm

  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN
Batı, İsrail’i korumaya daha ne kadar devam edecek?Önceki Haber

Batı, İsrail’i korumaya daha ne kadar de...

Erikli sahilinden iki traktör çöp toplandıSonraki Haber

Erikli sahilinden iki traktör çöp toplan...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel