Ay Türk Haber Değirmenköy'de siyasetin nabzını tutmaya devam ediyor. Geçen hafta başladığımız, Değirmenköy siyati parti temsilcileriyle röportaj ve söyleşi haberlerimize bu hafta İYİ Parti Değirmenköy Başkanı Vedat Değirmenci ile devam ediyoruz. Kendisine yöneltilen soruları çekinmeden cevaplandıran Değirmenci, Değirmenköy için hazırladıkları ve iş başına geldiklerinde hayata geçirecekleri projelerini Ay Türk Haber'e açıkladı.
Ay Türk Haber'in Değirmenköy'de siyasetin nabzını tutmaya başladığı ilk haber geçtiğimiz hafta MHP Değirmenköy Başkanı Ünal Uzun ile yapılan röportaj olmuştu. Bir hayli ilgi gören bu başlangıç haberimize, bu hafta da aynı tempoda ve planladığımız şekilde devam ediyoruz. Bu hafta İYİ Parti Değirmenköy Başkanı Vedat Değirmenci ile bir araya geldik ve siyasete dair akıllara gelen konuları tek tek ele aldık. Değirmenköy için yapmak istedikleri işlerden bahsederken, bir taraftan da mevcut yönetime eleştirilerini yönelten Değirmenci, yapılan iyi işleri ve projeleri de takdir etmekten geri kalmadı.
İşte Değirmenci'ye yönelttiğimiz sorular ve verdiği cevaplar:
Hasan Bircan: İYİ Parti Değirmenköy Başkanlığı, mahallemizde ne zamandan beri bulunuyor ve sizin göreve gelmeniz ne zaman ve nasıl oluştu?
Vedat Değirmenci: İYİ Parti kuruluş aşamasında, kurulduğu günden itibaren, İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Ozan Ersaraç’ın (kurucu ilçe başkanı) tavsiyesi üzerine, Değirmenköy Mahalle Başkanı olarak görevime atandım. O günden beri de görevime devam etmekteyim. Yaklaşık dört yıla yakın bir zaman oldu. Kendileriyle çok fazla bir görüş farklılığımız yoktu. Ülkücü sağ gelenekten gelen biri olarak, benim siyasi düşünce ve görüşlerime uyum sağladığı için, ayrıca Meral Akşener hanım efendiyi de sevdiğim için görevi kabul ettim. O günden bu yana Değirmenköy Mahalle Başkanlığını yürütmekteyim.
Hasan Bircan: Peki daha önce aktif olarak herhangi bir siyasi parti de çalışmanız oldu mu?
Vedat Değirmenci: Aktif olarak yoktu. Ancak MHP ve Doğru Yol Parti siyasetine yakın, sağ görüşlü idim. Yıllardır Değirmenköy seçimlerinde hep sağ partileri destekledik. Eskiden beri Meral hanımı çok severiz. Değirmenköy’ümüze MHP teşkilatı açılışına gelmiştir. Kendisiyle görüşmelerimiz olmuştur. Hem mahallemize hem de ülkemize faydalı işler yapabileceğine inandığımız ve kendisine güvendiğimiz için, siyasi fikirleriyle de uyuştuğumuz için görevi kabul ettim.
Hasan Bircan: Değirmenköy mahallelerinde bugüne kadar olan faaliyetleriniz nedir? Belediye Başkanlığı’nı yürüten Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) katkı sağlama adına önerileriniz oluyormu?
Vedat Değirmenci: Mahallemizde, muhalefet partisi olarak gördüğümüz eksiklikleri yöneticiler ile paylaşıyoruz. Biz hizmetlerin devamından yanayız. Örnek verecek olursak; merkez çarşılarında bulunan umumi tuvaletlerin (Erdinç Kurulay’ın kahvehanesi altında bulunan) bakımsız ve kullanmaya uygun olmadığını gördüğümüzde, bunu hemen ilgili makamlara sosyal medya aracılığıyla ilettik. Bir iki ay içerisinde de dönüş oldu ve gerekli işlemler yapıldı. Ayrıca yine kendilerine sosyal medyadan teşekkür ettik. Yapılan her hizmet halkımız için, bizim içindir. Hangi partinin yaptığı önemli değildir.
Hasan Bircan: Belediye Başkanı ve MHP Değirmenköy temsilcisi ile ilişkileriniz nasıl?
Vedat Değirmenci: Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz ile önceden tanışıyoruz. Kendisiyle zaten hiçbir sorunumuz yok ve bugüne kadar da olmadı. Değirmenköy için yapılan hizmetleri gördüğümüz zaman kendilerine teşekkür ettiğimiz gibi, yapılması gereken işleri de kendilerine hatırlatmakta sakınca görmeyiz. Saygı ve anlayış çerçevesinde eleştirilerimizi de yapmaktan çekinmeyiz.
Değirmenköy MHP Teşkilatı başkanıyla da zaten mahallemizde sık sık görüşmekteyiz. Kendisini severim. MHP Başkanlığı’na gençlik kollarından geldi. Birbirine yakın görüşlerde, fakat ayrı partilerde olduğumuzdan dolayı birbirimizi eleştirebiliriz ama asla kırgınlık, dargınlık yok. Siyasette eleştiri mutlaka olacaktır zaten. Eleştiri olmadan siyaset olmaz. Ama herkes bunu saygı çerçevesinde dile getirirse hiçbir zaman sorun olmaz. Kendileriyle abi -kardeş ilişkisi içerisinde hareket etmekteyiz. Siyasi konularda her zaman görüş alışverişinde bulunuruz. Neticede siyaset halka hizmet etmek için bir araçtır.
Hizmetler açısından bazen Başkan Yılmaz’a ulaşamadığımız olabiliyor. Bu da normal bir durumdur. Dolayısıyla böyle zamanlarda olsun, diğer başka zamanlarda olsun Ünal başkan ile istişarelerimiz uyumlu bir şekilde devam etmektedir.
Hasan Bircan: Değirmenköy’de Belediye’nin hizmetlerini nasıl buluyorsunuz?
Vedat Değirmenci: Ben, Belediyemizin bugünün şartlarında gücünün yettiği kadar çalıştığını söyleyebilirim. Yapılanları takdir ediyorum. Bizimle aynı parti olması şart değil. Mesela mahallemizin girişinde daha eskiden futbol sahası olduğu bile belli olmayan yere modern bir spor tesisinin inşa edilmesinin sağlanmış olması, Değirmenköy’ün çehresini değiştirmiştir. Aynı şekilde kapalı pazar yeri vatandaş için, pazarcı esnafı için gayet güzel olmuştur. Bunları görmezden gelmek olmaz. Fakat bunun yanında tabi ki eksikleri de var. Ama Silivri genel olarak mahalleleriyle birlikte yerleşim alanı çok büyük olduğu için, hizmetlere yetişebilmek zordur.
Hasan Bircan: Vedat bey, size göre Değirmenköy’de en büyük eksiklik yada yapılması gereken en önemli iş nedir?
Vedat Değirmenci: Bu gün için, Değirmenköy’ün ivedilikle çözülmesi gereken sorunu yollarıdır. Hem ana yollar, hem de ara sokaklar ve kenar mahalleler de araçların zar zor geçebileceği bozuk yollarımız mevcuttur. Yapılan bakım çalışmaları, asfalt yollarda yama şeklindedir. Ancak bu bile yeterli değildir. Çoğu yolların yaması bile yoktur. Özellikle yeni yapılaşma içerisinde bulunan, imara sonradan açılan mahalelerde, bazı yollar toz-toprak halindedir.
Değirmenköy 1963 yılından beri uzun bir süre belediye olduğu için, zaten yolların düzeni ve alt yapısı açısından problem yoktur, fakat yol dediğiniz şey sürekli yenilenmeye muhtaçtır. Bugün ise yolların gerçek anlamda yenilenmeye ihtiyacı vardır. Samimi olarak söylemek gerekirse şu an kullandığımız yollar hala eski Değirmenköy Belediyesi’nin yollarıdır.
Net olarak söylemem gerekirse, yeni imara açılan yerlerin İsmet Paşa mahallesi tarafında kalan kısmında fazla bir sıkıntı yok ama, Fevzi Paşa Mahallesi tarafında kalan kısmının yolları büyük oranda sıkıntılıdır. Örnek vermek gerekirse, Fevzi Paşa Mahallesi Bağdaş Sokak ve ona bağlantılı durumda olan Burçak sokakta yeni yapılan (iki arsa birleştirilerek yapıldı) büyük bir konut vardır. Binada bir yıl kadar zamandan beri oturanlar bulunmaktadır. Bu bina yapılırken Belediye bu inşaat için izin vermiştir. Buranın konut olabileceği her türlü altyapısının Silivri Belediyesi tarafından karşılanacağı, verilen izinden anlaşılmaktadır. Binayı yapan vatandaş ta bununla ilgili Belediye’ye vergisi, harcı gibi ödenmesi gereken her türlü ödemeyi yapmıştır. Binaya elektriği, doğalgazı, suyu, telefonu getirilmiş, iskanı alınmış, kiracısı ve ev sahibi olan vatandaş burada ikamet etmeye başlamıştır. Ama gel gör ki bu kadar insan evlerine gidip gelmek için kışın çamur, yazın da toz toprak içinde bulunan bir yoldan geçmek zorundadır. Bu insanların Belediye’den yol hizmeti beklemesi en doğal haklarıdır. Bunu vatandaşların kendisinin yapabilme durumu söz konusu olamayacağına göre, burada Belediye’mize iş düşmektedir. Buradan sizin vasıtanızla da ilgili ve yetkili mercilere seslenmek istiyorum. Biz siyasiler olarak ancak, ana caddeleri İBB Başkanı İmamoğlu’na, Mahalle cadde ve sokaklarını da Silivri Belediye Başkanı Yılmaz’a ileterek rica eder hatırlatma anlamında katkı sağlamaya çalışırız.
Hasan Bircan: Başka neler yapılabilir Değirmenköy’de, yönetim sizde olsaydı nasıl bir yönetiminiz olurdu.
Vedat Değirmenci: Yol sorununu konuştuk zaten, öncelik bu yönde diyebilirim. Çiftçiye verilen destek şu anda hem İBB, hem de Silivri Belediyesi tarafından devam ediyor. Özellikle çiftçiye ve hayvancıya verilen yem,arpa, saman veya fide desteği artarak devam etmeli. Dikkat ederseniz, İBB ile Silivri Belediyesi her yıl yapılan bu destekler ile olarak artık yarışır hale geldiler. Tabi bu her iki kurumun da kendi bütçeleriyle alakalı bir konu. Herkes kendi imkanlarıyla doğru orantılı olarak değerlendirmek lazım. Dolayısıyla bunlar güzel şeyler, artarak devam etmesi temennimizdir. Biz de göreve gelsek bunu daha da ileriye götürmenin , üreticiye daha fazla katkı sağlamanın yollarını ararız. Çünkü biliyoruz ki üretici için maliyetler günden güne artmaktadır. Çiftçi, hayvancı üretecek ki bolluk bereket olsun ve bundan herkes faydalansın istiyoruz.
Hasan Bircan: İYİ Parti ilk seçimlerde iş başına gelirse Değirmenköy için planlanan projeleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Vedat Değirmenci: Öncelikle şunu ifade etmek isterim. Kanun değişikliğiyle, Değirmenköy mahalle durumunda kalınca bu bölgede tarım ve hayvancılık bitme noktasına geldi. Bundan 15-20 sene evvel burada yaklaşık 7.000 büyük baş hayvan vardı. Değirmenköy’ün belli bir bölgesinde hayvancılık yapılması için yer tahsis edilmesi (Yel Değirmeni mevkiinde) düşünülmüştü. Biz böyle bir projeyi hayata geçirmeyi arzu ediyoruz. Bölgemizde 40-50 tane büyük baş hayvan yetiştiricisinin, özel olarak ayrılmış bir bölgeye, elektrik, su vb. altyapısının hazırlanarak yerleştirilmesi çok güzel olur. Bugün Eski Değirmenköy’de hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız çok sıkıntı çekmekteler. Oraya heyelan bölgesi diye elektrik ve su gibi hizmetler götürülemiyor. Bundan dolayı o hayvan yetiştiricilerimiz çok büyük mağduriyetler yaşıyor. Elektriğin olmadığı bir yerde düşünün ki hayvan gece doğum yapacak, 2022 yılında uzay çağının yaşandığı bir zamanda karanlıktasınız. Böyle bir şeyi düşünmek bile zor.
Biz bu noktada hayvan yetiştiricilerimiz için mutlaka bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Hayvancılık yapacak olanlara yer gösterip, elektrik ve su dahil her türlü altyapısını oluşturduktan sonra, bu hizmetten herkesin faydalanmasını mümkün hale getirmeyi planlıyoruz.
Bu konuyu ben, Meral Akşener hanım efendinin danışmanları Silivri’ye geldiğinde onlara da söyledim. Dedim ki: “ …bizim mahallemizin adı Değirmenköy ama bizi köy olarak görmeyin, biz artık Silivri’nin bir mahallesiyiz, 15.000’e yakın nüfusumuz var , sanayileşme var, yalnız hayvancılık yapmak isteyen insanlar da var. Fakat suyun pahalı olması, yerleşim yeri içinde artık şehirleşmenin artması nedeniyle hayvancılık yapılmasının istenmemesi gibi meseleler, hayvancılığı bitme noktasına getirdi.“
“Ne yapılabilir?” sorusunun cevabı ise aslında çok basit. Yerimiz, arazilerimiz var. 1000 dekar bir yer tahsis edilebilir ve herkese 3-5 dekar olarak parsellenebilir. Yel Değirmeni Mevkii’nden Çınartepe Mevkii’ne kadar olan bölge, mera vasfında ve bunun için müsait bir alan. Yer yine devletin olsun, bunlar düzenlemeyle halledilebilecek konular. Bu şekilde elektrik ve su ihtiyacı da karşılanırsa hayvancılığın önü açılmış olur. Çok büyük olmasına gerek yok, ama 40-50 kişinin burada üretici durumunda olduğunu düşünürseniz, bu toplamda 1500-2000 tane büyükbaş hayvanın burada tertipli ve düzenli olan uygun şartlarda yetiştirilmesi demek.
Bu tür projeler için devletin öncülük etmesi gerekir. Teşvik gerekirse teşvik edilmesi için, destek gerekirse destek için yapılması gerekenler yapılmalıdır. Son yıllarda İBB’nin ücretsiz fide dağıtmasıyla domates üretiminin her yıl biraz daha arttığını görmekteyiz. Domates yetiştirmeyi bırakmış olan yada daha önce bu iş aklında olmayanlar bile, fideler ücretsiz olduğu için girişimde bulunarak, eskiden domates diyarı olan Değirmenköy’de domates yetiştirmeye başladığına şahit oluyoruz.
Bunun gibi, hayvancılık için de öncülük edilir üreticinin önü açılırsa, bölgemizde hem üretim artar, hem de biraz daha fazla kişi için istihdam elde edilmiş olur diye düşünüyorum. Biz mahalle başkanları olarak bu gibi halkın menfaatine olacak işlere kafa yormamız gerekir. Bir kişinin bir inek bakmasını bile sağlasak, bu mahalleli için bir üretimdir. Hatta bu, zamanında Değirmenköy’de yapıldı da. Gölet kooperatifi inisiyatifinde Edirne Havsa’dan 200 baş hayvan toplandı. Kooperatif aracılığıyla vatandaşlara uygun şartlarda verildi. Devamı gelip gelmediği tartışılabilir, ancak iyi bir planlamayla yapılabilir oluğunu söylemek istiyorum.
Hasan Bircan: Değirmenköy mahalle olmadan önceki yerel Belediye yönetimi ile, kanun değişikliğinden sonra bugün geldiğimiz noktada ilçeden yönetilmesini kıyaslarsanız, hizmetler anlamında size göre aradaki fark ne yönde olmuştur?
Vedat Değirmenci: Olumsuz yönde olmuştur. Bu gün hizmete kim gelirse gelsin, Silivri merkez ile burası arasında uçurum var. Maalesef mesafe uzayınca hizmette uzuyor. Değirmenköy ‘de Belediye zamanında itfaiyeden tutun da ambulansına kadar, su ve kanalizasyon hizmetlerine kadar, vergi tahsilatlarına kadar her imkan elinizin altında olduğundan, sorunlar günlük olarak çözülebiliyordu. İmar sorunu, sağlık sorunu ve özellikle yol sorunu olduğunda vatandaşın yetkililere ulaşması ve sorunlarının çözüme kavuşması daha hızlı oluyordu. Taş yerinde ağırdır.
Hasan Bircan: Vedat bey, sorularımızı açık bir şekilde cevaplandırdığınız için teşekkür ediyorum. Son olarak eklemek istediğiniz başka bir konu var mıdır? Bu arada yaklaşık iki aydır yayında bulunan Ay Türk Haber ile ilgili kısaca bir değerlendirme yapabilirmisiniz?
Vedat Değirmenci: Güzel bir söyleşi oldu, size de başarılar diliyorum. İlk günden bu yana haberlerinizi takip ediyorum. Size de başarılarınızın devamını diliyorum. Bulunduğum bölgede olup bitenlerden haberdar olmak gerçekten benim için mutluluk verici. Artık gazete, sosyal medya ve internet oldu. Herkesin cebinde bir haber alma aracı var. Ayrıca Değirmenköy’e özel haberler üretmeniz ayrı bir güzel. Değirmenköy Spor haberleri olsun, Pazar fiyatları haberleri olsun, etkinlikler olsun her konuda olan haberler ilgimi çekiyor ve okuyorum. Dolayısıyla size her konuda destek vermeye hazır olduğumu da bilmenizi isterim.
Hasan Bircan: Biz de size, bu sohbet için randevu vererek, bize böyle bir program için vakit ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür eder, bulunduğunuz görevde başarılar diliyorum.
Kaynak:Ay Türk Haber
Yorum Yazın