Türkiye Down Sendromu Derneği ‘Down Türkiye +1 Akademi’ ile öğrenimde fırsat eşitliğini hedefliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye Down Sendromu Derneği ‘Down Türkiye +1 Akademi’ ile öğrenimde fırsat eşitliğini hedefliyor
Abone ol
Dünyaya örnek olacak akademik temelli çevrim içi platform!

Dünyaya örnek olacak akademik temelli çevrim içi platform!

Türkiye Down Sendromu Derneği dünyada örnek olacak bir çalışmaya imza atarak, Down sendromlu bireylerin öğrenimde fırsat eşitliğini sağlayan ve bağımsız yaşamalarını kolaylaştıran ‘DownTürkiye +1 Akademi’ isimli bir platform kurdu. Erken müdahale, bağımsız yaşam, iş koçu destekli istihdam, özsavunuculuk, aile içerikleri, birebir danışmanlıklar gibi akademik temellere dayanan platform, Down sendromlu bireyler, aileler ve uzmanların nitelikli öğrenme içeriklerine erişimini kolaylaştırıyor.

Türkiye Down Sendromu Derneği, Hilton İstanbul Bomonti Hotel’in sponsor olarak ev sahipliği yaptığı etkinlikte Down sendromlu bireylerin nitelikli öğrenme içeriklerine erişimini kolaylaştıran ’Down Türkiye +1 Akademi’ platformunu tanıttı. TDSD olarak kuruldukları 2011 yılından bu yana Down Sendromlu bireylerin bağımsız ve üretken yaşamlar kurması için çalıştıklarını belirten Türkiye Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gün Bilgin; ”Attığımız her adımda bilgiden güç alıyoruz. Bilimsel araştırmalar ve sahada yürütülen çalışmalar doğrultusunda uygulanarak test edilmiş programlarımız ile Down sendromlu bireyleri ve ailelerini güçlendirecek çalışmalar yapıyoruz. Hazırladığımız ’Down Türkiye +1 Akademi’ platformumuz ile amacımız; Türkiye’nin dört bir yanındaki Down sendromlu bireylere ve ailelerine ulaşarak nitelikli öğrenme içeriklerine ulaşmalarını kolaylaştırmak” dedi.

Nitelikli öğrenmeye erişim kolaylığı

Düzenlenen etkinlikte platforma bugün için online olarak dünyanın her yerinden Türkçe bilen herkesin erişebileceğinin bilgisi verilirken, sistemde yer alan içeriklerin sadece Down sendromlu bireylerle sınırlı kalmadığının; ailelere, uzmanlara ve kurumlara yönelik de içeriklerin olduğu ve bu içeriklerin tüm zihinsel özel gereksinimli bireylerin kullanımına sunulduğu belirtildi. Down sendromlu bireylerin öğrenme süreçlerinde yaşadığı fırsat eşitsizliğinin önüne geçmeyi amaçlayan platformun sağlayacağı katkılardan da bahseden Gün Bilgin, ”Nitelikli öğrenme içeriklerinin kapsayıcılığı ve erişilebilirliği uzun yıllardır zihinsel özel gereksinimli bireylerin yaşadığı önemli bir sorun. Öğrenme süreçlerinin zamanında ve en kaliteli şekilde sürdürülmesi hem Down sendromlu bireyler hem de tüm zihinsel özel gereksinimli bireyler için son derece kritik, ertelenemez ve ihmal edilemez bir durum. Türkiye Down Sendromu Derneği olarak biz de yaşanan aksamaların önüne geçmek amacıyla Down Türkiye +1 Akademi’yi çevrimiçi platform olarak paydaşlarımızın kullanımına sunduk. Platformu kullanan çocuk, yetişkin fark etmeksizin tüm bireyler kapasitelerini en üst seviyeye çıkarmaya imkan bulacak, hayatın içinde tam anlamıyla yer alabilmek için adımlar atacak. Platforma katkı sunan ekibimizin tüm üyelerine, danışman kurulumuzun değerli hocalarına ve sponsorlarımıza teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

Aile, uzman ve öğrencilere nitelikli içerikler

Platformda Down sendromlu bireyler, aile üyeleri, kurumlar ve uzmanlar için ayrı ayrı eğitim içeriklerinin bulunduğunun bilgisi paylaşıldı. Uzmanların Down Türkiye +1Akademi kapsamında uygulama yeterliliği almalarının ardından Down sendromlu bireylere yönelik sınıflar açabileceği, katılımcıların performanslarını ve gelişimlerini takip edebilecekleri belirtildi. Türkiye Down Sendromu Derneği’nde Program Koordinatörlüğü görevini sürdüren Psikolog Mehmet Emin Mansurgüler ise ”Down Türkiye +1 Akademi’de yer alan erken müdahale, bağımsız yaşam, iş koçu destekli istihdam, özsavunuculuk programları, birebir danışmanlıklar ve aile danışmanlıklarını içeren öğrenim içeriklerini kullanıcı deneyimine sunuyoruz. Bu içerikler ile sadece bireylerin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmıyor, ayrıca uzmanları ve kurumları da öğrenme süreçlerine dahil etmiş oluyoruz. Öğrenme içerikleri ile bir yandan Down sendromlu bireylerin özgüvenlerini artırıp, sorumluluklar almayı öğretirken bir yandan iş hayatına katılımını sağlıyoruz. Ailelere de çocukları hakkında daha çok bilgi sahibi olmalarına olanak tanıyor, takıldıkları noktalarda uzmanlardan destek almalarına imkan sağlıyoruz” açıklamasında bulundu.

”Öğrenme içeriklerine ulaşmamızı kolaylaştıracak”

Platformun Down Sendromlu bireylerle iletişime nasıl geçilmesi gerektiği konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirten ve tanıtım toplantısında eğitmen olarak yer alan özsavunucu genç Betim Gizem Erçayan; ”Bizimle iletişime geçerken kısa cümleler kurun, gündelik kelimeler kullanın ve lütfen çocukmuşuz gibi davranmayın. Ayrıca yanıt beklerken de sabırlı olun ve bize zaman tanıyın. Ben, Türkiye Down Sendromu Derneği’nin başarılı istihdam programları sayesinde işe başladım. 5 yılı aşkın bir süredir de bir yandan satış danışmanı olarak çalışırken bir yandan da derneğimizin ‘Söz+1 Özsavunuculuk’ grubunda çalışmalar yürütüyorum. Bugün burada tanıtımı yapılan platform Down sendromlu bireylerin uygun öğrenme içeriklerine ulaşmasını kolaylaştıracak. Hayatlarımızdaki birçok problemi çözmeye katkı sağlayacak ve mekandan bağımsız online olarak öğrenmeye imkan tanıyacak. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Davetlilere sürpriz dans şovu

’Down Türkiye +1 Akademi’ lansmanında katılımcılar QR kodlar aracılığıyla online platformu deneme imkanı da buldu. Katılımcılara Down sendromlu bireylerin üzerine çizim yaptığı kokulu mumlar ve sertifikaların hediye edildiği lansman sırasında Down sendromlu bireylerin oluşturduğu ‘TDSD Dans+1 by Hilton Bomonti’ dans grubunun sürpriz dans şovu etkinliğe renk kattı.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Başar Turizm

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ege’de “CONNECT4PLM” etkinliği düzenlediÖnceki Haber

Ege’de “CONNECT4PLM” etkinliği düzenledi

Zorlu PSM’de Bu Hafta; 12-18 AralıkSonraki Haber

Zorlu PSM’de Bu Hafta; 12-18 Aralık

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel