Trakya'nın en büyük Topraksız Tarım Tesisi Silivri, Değirmenköy'de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trakya'nın en büyük Topraksız Tarım Tesisi Silivri, Değirmenköy'de
Abone ol
Değirmenköy halkından Gökhan Başar ve ortağı Yalçın Özcan’ın işlettiği 3000 metre kare kapalı alana sahip olan tesiste, iki yıldan beri kıvırcık üretimi yapılıyor. “Topraksız Tarım” olarak bilinen, akan su kültürüyle gerçekleştirilen üretim tekniği Türkiye'de çok fazla yaygın olmasa da yurt dışında bazı ülkelerde başarıyla uygulanıyor.

Bu bir reklamdır.

Gökhan Başar ve Yalçın Özcan ortaklığının 2020 yılında, Silivri'nin Değirmenköy Mahallesi'nde başladığı üretimde, uygulanan "Topraksız Tarım", çok fazla bilinmeyen ama klasik tarıma göre birçok avantajları olan bir yöntem. Türkiye’de henüz yaygınlaşmamış, Trakya’da ise birkaç yerde yapılan topraksız tarım, yurt dışında bazı gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanıyor.

Bugüne kadar domatesiyle ve badem salatalığıyla adını duyuran Değirmenköy, bundan sonra kıvırcık ile de anılmaya başlayacak gibi görünüyor. İki yılda çok büyük bir başarıya imza atan Başar ve Özcan ortaklığının çeşitli bölgelerden sipariş alıyor olması bunun işareti gibi.

 

 

Bir çoğumuzun yabancı olduğu bu tarım çeşidinin tercih edilmesinin nedenlerini ve avantajlarını öğrenmek için ziyaret ettiğimiz tesiste, değerli girişimcilerimize aklımıza gelen ve merak ettiğimiz tüm soruları sorduk.

 

Topraksız tarım nedir?

Topraksız tarım, bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerinin toprak yerine özel olarak hazırlanan sıvı karışımlarından almasına dayalı bir sistemdir. Hidroponik tarım olarak da bilinir.

Neden topraksız tarım, avantajları nelerdir?

Topraksız tarımın en önemli avantajlarını saymak gerekirse şöyle sıralayabiliriz;

1. Kapalı alanda kurulan bu sistemle her mevsimde tarım yapılabilir.

2. Toprak faktörü olmayınca; haşere, böcek ve bitki sağlığını etkileyebilecek hastalıkların vuku bulması neredeyse yok gibidir. Olsa da mücadelesi kolaydır.

3. Topraksız tarımda bitkiler hızlı büyürler. Sudaki mineral ve besin maddelerine rahat ulaşan bitki kökleri, bitkinin daha çabuk yetişmesini sağlar.

4. Bu yöntemde toprak olmadığından, otlanma ve çapalama da olmayacağı için hem ot ilacına hem de çapalama işçiliğine gerek kalmaz.

5. Belli kurallara göre hareket edildiğinde bu yöntemle profesyonel bir sera tesisi kurulabileceği gibi evlerin balkonunda da üretim yapılabilir.

6. Bu yöntemde kullanılan ilaç ve su miktarı topraklı tarıma göre %90 oranında azdır.

7. Üretilen ürünler İYİ TARIM ürünü niteliğindedir.

Topraksız tarımın zorluğu var mıdır?

Alışılagelmiş klasik tarıma göre birçok kolaylığının ve avantajının olduğu bu tarım yönteminde, daha çok dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Burada bitkilere verilen sıvı solüsyonların değerlerinin belli aralıklarla kontrol edilmesinden tutun da kullandığınız suyun pH değerine kadar, hava sıcaklığından en uygun fide seçimin yapılmasına kadar birçok dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur.

Topraksız tarım yöntemiyle yetişen sebzelerin farkı var mıdır?

Topraksız tarımda bitkiler gerekli olan besin kayağını topraktan değil de sizin hazırlayacağınız solüsyonlardan almaktadır. Bu solüsyonlar suda çözünebilenler olmalı, suyun da pH derecesi uygun olmalı ve su klorsuz olmalıdır.

Burada dikkat çeken konu, bitki üretilirken sanki sürekli kimyasal madde kullanılıyor gibi olmasıdır. Ancak seçeceğiniz solüsyonun topraktan arındırılmış besin olduğu düşünülürse, aradaki fark sadece toprağın olmamasıdır. Topraksız tarımda kullanacağınız fide organik ise ürün de yine organik olacaktır. Hatta bir tık ötesinde, haşere ve ot ilacı kullanmak zorunda kalmadıysanız ürün daha da sağlıklı olacaktır.

Değirmenköy gibi kış mevsiminin sert geçtiği bir Trakya bölgesinde seracılık zor mudur?

Kıvırcık bitkisinin ideal gelişim sıcaklık aralığının 7–19 Santigrad derece olduğu düşünülürse, sıcaklığın 7 derecenin altına düşmemesi gerekir. Seralarda kullanılan özel ısıtıcılar sayesinde gerekli olan sıcaklık aralığı tutturulabildiği zaman herhangi bir zorluk ile karşılaşmazsınız. Ancak sıcaklık minimum seviyelerde olduğu zamanlarda, normalde sonbahar ve ilkbaharda 45 günde yetişen ürün 50-55 günde yetişeceği için maliyet biraz daha yükselecektir. Bu arada topraklı tarım ile ürün yetiştirilen seralarda da bu süre 90 güne çıkacaktır.

Topraksız tarım ile nasıl tasarruf edilir?

1. Az alanda çok üretim yapılır.

2. Ürün yarı yarıya daha kısa sürede yetişir.

3. İşçilik hem çok azdır hem de kolaydır.

4. Kullandığınız su ve gübre sadece bitkinin ihtiyacı kadardır. Topraklı tarımda olduğu gibi kullanılan su ve gübrenin çokbüyük bir kısmı toprakta kalmaz.

Topraksız tarım yapmak isteyen girişimcilere ne tavsiye edilebilir?

Topraksız tarım yöntemiyle üretim yapmak isteyen üreticiler öncelikle bu işi sevmeliler. Sadece kolay olduğunu düşünerek, kolay para kazanma amacıyla bu işe soyunup iflas ile sonuçlanmış birçok örnek bulunuyor. Bu işte bilgi çok önemlidir. Öncelikle sağlam kaynaklardan işin incelikleri öğrenilmeli ve eğitim alınmalıdır. İlk yatırım maliyetleri yüksek olan topraksız tarım seralarının doğru kullanılması durumunda elde edilecek sonuçlar mükemmel, kazançlar da bol olacaktır.

Başar Turizm

Kaynak:Ay Türk Haber

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu Silivri'ye açılışa geliyorÖnceki Haber

İmamoğlu Silivri'ye açılışa geliyor

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Süper Lig ve VAR hakemleri yemekte bir araya geldiSonraki Haber

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Süper Lig...

Haber Yorumları

  • Rıdvan12-12-2023 17:57

    Seranızı ziyaret etme şansımız varmidir

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel