Silivri Kent Konseyi Başkanı Nursel Erel, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Erel açıklamasında; "Ülkemizde de kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini endişeyle görmekteyiz" dedi.
Silivri Kent Konseyi Başkanı Nursel Erel'in basın açıklaması şöyle:
BM Genel Kurulu 1999 yılında, kadınların aile içinde, sokakta, iş yerinde maruz kaldığı şiddete dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün belirlenmesi ise trajik bir hikâyeye dayanıyor.
1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde baskıcı diktatörlük yönetimine karşı çıkan üç kız kardeş(mirabel kardeşler) 25 Kasımda tecavüz edilerek vahşice katledilir.
Bu acı olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra 1981 yılında Donimik’te toplanan Latin Amerika Kadın Kurultayı 25 Kasım tarihini “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul eder. 1999 yılında Birleşmiş Milletler’in kabulünün ardından da resmi olarak tüm dünyada ilan edilir.
Bir insan hakları ihlali olan kadına şiddet, küresel bir problem olarak varlığını ne yazık ki sürdürüyor.
İstatistiklere göre Türkiye’de ve dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, dünyanın her yerinde; yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılığa, toplumsal şiddete dikkat çekerek, dayanışma ruhuyla şiddetin önlenmesi için etkin, sürdürülebilir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çağırmaktadır.
Ülkemizde de kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini endişeyle görmekteyiz.
Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesinde yasal mevzuatın önemini biliyoruz.
Ancak bunun yanında mevcut yasal düzenlemelerin ve uluslararası mevzuatın eksiksiz ve tutarlılıkla uygulanmasının daha da önemli olduğunun farkındayız. Maalesef ülkemizdeki yasal düzenlemeler herzaman uygulamalara yansımamaktadır.
Kadın cinayetleri, kadının korunması temel bir politika olarak ele alınmalıdır. Şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunması devletin sorumluluğundadır.
Şiddetin önlenmesi için yasal mevzuatın yanında ,toplumsal zihniyetin değiştirilmesi de çok önemlidir.
Bu noktada devletin çok yönlü ve bütüncül politikalar üretmesinin yanısıra etkin ve kararlılıkla yürütülmesini sağlaması gerekir.
Biz Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, hepbir ağizdan haykırıyoruz. Cumhuriyetimizle, Anayasa’mız, yasalarımız ve Uluslararası sözleşmelerle elde ettiğimiz kazanımları ihlal edecek uygulamaların karşısında olacağız.
Yasaların eksiksiz olarak uygulanması,Kadına Doğaya,Hayvana,Çocuğa karşı her türlü şiddetlin ortadan kaldırılması için
Dayanışma ruhuyla Mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşırız.
Nursel Erel
Silivri Kent Konseyi Başkanı.
Yorum Yazın