Sanayideki yüksek giderler ve eleman eksikliği sektörü zora sokuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanayideki yüksek giderler ve eleman eksikliği sektörü zora sokuyor
Abone ol
Son dönemlerde, sanayideki esnafın yaşadığı sıkıntılar, müşterilere verilen hizmetlerin fiyatlarını ciddi şekilde etkiliyor. Küçük Sanayi'de esnaflık yapan kaporta ustası Uğur Can Ercan, sektörün iç yüzünü gözler önüne serdi.
ÇORLU YILDIZ DİZEL

BURSA (İGFA) - Sanayi sitelerinde kaporta ve mekanik tamir hizmetleri, Türkiye'de her zaman yoğun bir talep görmüştür. Ancak son dönemde, sanayideki esnafın yaşadığı sıkıntılar fiyatları ciddi şekilde etkiliyor. Kaporta ustası Uğur Can Ercan'ın aktardığı bilgiler, bu sektörün iç yüzünü gözler önüne seriyor.



FİYATLAR UÇUŞA GEÇTİ

Kaporta tamiri için gelen hasar taleplerinde en küçük tamiratların bile 10-15 bin TL'den başladığını söyleyen Uğur Can Ercan, eskisi gibi ağır hasarlı kazaların artık pek gelmediğini, tamiratların genellikle çamurluk veya kaput düzeltme gibi daha basit işlemlerden oluştuğunu belirtti. Ercan, "Bu basit işlemler dahi cep yakıyor. Müşterilerin en büyük şikayetlerinden biri, sanayideki ücretlerin sürekli artması." şeklinde konuştu.


Ercan, fiyat artışlarının temel nedenini ise iÅŸletme giderlerine baÄŸlıyor. Sanayide ücretlerin pahalı olduÄŸunu ve müşterilerin de bu durumlardan ÅŸikayetçi olduÄŸunu söyleyen Ercan, "Bunun sebebi genel olarak iÅŸletme giderlerinin artması. Gerçekten de, sanayideki dükkan kiraları ve malzeme maliyetleri, son yıllarda önemli ölçüde yükselmiÅŸ durumda. Küçük Sanayi ile Otosansit gibi sanayi siteleri arasında kira farkları uçuruma dönüşmüş durumda." ifadelerini kullandı. Ercan, bu farkın işçiliÄŸe ve tamirat fiyatlarına da doÄŸrudan yansıdığını ifade etti.



"ESNAFIN EN BÃœYÃœK SORUNU KÄ°RA VE GÄ°DERLER"

Esnafın en büyük sorunlarından birisinin dükkan kiraları ve diÄŸer giderler olduÄŸuna da deÄŸinen Ercan, "Otosansit'te dükkan kiraları 20 bin TL civarındayken, Küçük Sanayi'de ise bu rakam 50 bin TL'yi bulabiliyor. Bu durum, küçük iÅŸletmelerin büyük sanayi sitelerinde ayakta kalmasını zorlaÅŸtırıyor ve maliyetleri yükseltiyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu.



"KALİFİYELİ ELEMAN EKSİKLİĞİ TÜM SANAYİNİN SORUNU"

Sanayide bir diÄŸer önemli sorun ise kalifiye eleman eksikliÄŸi olduÄŸunu dile getiren UÄŸur Can Ercan, "Eskisi gibi nitelikli eleman bulmak zor. Bir diÄŸer sorun, eleman eksikliÄŸi ve kalifiye personel yetiÅŸtirilememesi" dedi. Sektörde yetiÅŸmiÅŸ ustaların sayısının hızla azaldığını belirten Ercan, bu durumun kaliteli hizmet sunumunu zorlaÅŸtırırken bir yandan da uzun vadede sanayi sitelerinin geleceÄŸini de tehdit ettiÄŸini belirtti.

Sektördeki gidiÅŸatın 15 yıl içinde sanayi sisteminde tamamen deÄŸiÅŸikliklere yol açacağını belirten Ercan, konuÅŸmasına ÅŸu ÅŸekilde devam etti:

"Bundan 15 sene sonra herkes kendi iÅŸini yapacak, resmen Avrupa gibi herkes kendi iÅŸini kendi görecek, sanayi sistemi kalmayacak. Bu öngörü, sektörde ciddi bir dönüşümün de habercisi olarak görünüyor. Sanayi sitelerinde kaporta ve mekanik tamir hizmetleri veren esnaf, yüksek giderler ve kalifiye eleman eksikliÄŸi nedeniyle zor günler yaşıyor. Fiyatlardaki artışlar müşterileri rahatsız ederken, esnaf da kira ve diÄŸer iÅŸletme giderleri altında eziliyor."

BaÅŸar Turizm

  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN
Silivri Belediyesi'nin 30 Ağustos Zafer Kupası Basketbol Turnuvası TamamlandıÖnceki Haber

Silivri Belediyesi'nin 30 AÄŸustos Zafer...

Tarımda yeni dönem başlıyor... Bitkisel üretimde yeni model hayata geçtiSonraki Haber

Tarımda yeni dönem başlıyor... Bitkisel...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel