2022-2023 eğitim-öğretim döneminde açılacak olan yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü ile 1000 öğrenciye Montessori vizyonu aşılanacağını belirten Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, ”Eğitim ve öğrenci refahının iç içe geçtiği özel bir yaşam alanı kurgulandı. Atölye, laboratuvar ve proje odaklı çalışma stiliyle sıra dışı düşünebilen, lider ruhlu bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz” yorumunda bulundu.
2022-2023 eğitim-öğretim döneminde açılacak olan yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü ile 1000 öğrenciye Montessori vizyonu aşılanacağını belirten Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV)Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, ”Eğitim ve öğrenci refahının iç içe geçtiği özel bir yaşam alanı kurgulandı. Atölye, laboratuvar ve proje odaklı çalışma stiliyle sıra dışı düşünebilen, lider ruhlu bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz” yorumunda bulundu.
Montessori metodu; İtalya’nın ilk kadın tıp doktoru, pedagog ve antropoloji profesörü Dr. Maria Montessori’nin çocuklar üzerinde yaptığı bilimsel gözlemlere dayanarak geliştirdiği eğitim teorileri ile felsefe ve psikolojiyi bileştirerek oluşturduğu bir eğitim metodu olarak öne çıkıyor. Pek çok ülkede, okul öncesi kurumlar başta olmak üzere liseye kadar tüm eğitim seviyelerinde uygulanan bu eğitim sistemi sonucunda çocuklarda düzenleme, sınıflandırma ve yorumlama ihtiyacı, bağımsızlık ihtiyacı-gerçeklik üzerinde ve gerçeklik içinde kişisel hareket etme dürtüsü, toplumsal ilişkilere duyulan ihtiyaç, hayal gücü ile gerçekliği deneyimleme gibi farklı yetkinliklerin geliştiği gözlemleniyor.
Öğrencilerin sosyal, duygusal ve fiziksel potansiyelleri geliştiriliyor
Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) bünyesinde faaliyet gösteren Palet Okulları’nda uygulanan Montessori metoduyla çocuğa ve çocukluk dönemine bütünsel bir perspektiften yaklaşıldığına dikkat çeken YETEV Okulları Genel Müdürü Hayati Oktay, ”Öğrencilerin; sosyal, duygusal ve fiziksel potansiyellerinin gelişmesinefırsat verenbir eğitim programı ile ilerliyor ve sıra dışı düşünebilen bireyler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Kreş, anaokulu, ilkokulve ortaokulsınıflarında uygulanan Montessori eğitim metodu ile öğrencilerin yetenek, ilgi, ihtiyaç, kişilik özellikleri, imkân ve koşullarıyla uyumlu eğitsel karar almaları, eğitime ilişkin olumlu tutum geliştirmeleri ve hayat boyu öğrenme süreçlerinde gelişimlerine destek olunması amacıyla sadece çocuklara değil; ailelere de eğitsel rehberlik hizmeti sunuluyor.” dedi.
”Palet Okulları Çamlıca Kampüsü, öğrencilerinin kişisel gelişim süreçlerine, Montessori eğitim sistemiyle şekillenen atölye ve proje çalışmalarıyla yön verecek”
YETEV bünyesinde Palet Tepeüstü İlkokulu, Palet Yeşilvadi Gündüz Bakımevi ve Kreş, Palet Başakşehir Gündüz Bakımevi ve Kreş olmak üzere üç merkezde Montessori eğitiminin verildiğini belirtenOktay, ”2022-2023 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçecek olan yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü; ana sınıfı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin kişisel gelişim süreçlerine, Montessori eğitim sistemiyle şekillenen atölye ve proje çalışmalarıyla yön verecek. Palet Okulları Tepeüstü Kampüsü öğrencileri ve Palet Türk Müziği İlkokulu ortaokul öğrencilerinin de bu kampüste eğitim almaya başlamalarıyla 1000 öğrenciye Montessori vizyonu aşılanacak.” açıklamasında bulundu.
”MEB müfredat programları, Montessori bakış açısı ile yapılandırılıyor”
Öğrencilerin keşfetme becerilerini ortaya çıkaran, bireysel farklılıklarını geliştiren, öğrenmeyi zevkli hale getiren, değerler algısını sağlam temellere oturtan, proje tabanlı modern öğretim yöntemleriyle yol aldıklarını vurgulayan Hayati Oktay; eğitim vizyonlarını şu şekilde özetledi: ”Eğitim-öğretim çalışmalarımız; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müfredat Programları esas alınarak, ‘Montessori bakış açısı’ ile öğrencilerin akademik, sosyal, kültürel, fiziksel gelişimleri ve bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak yapılandırılıyor. Her şeyden önce sınıflarımızda görev yapan Montessori eğitimi almış rehberlerimiz, çocuğun kişisel ilgi ve ihtiyaçlarını titizlikle gözlemliyor ve uygulaması için verilmiş bir müfredatı takip ediyor. Bunun yanı sıra kendi gözlemlerine dayalı, her öğrencinin özel ihtiyacına hizmet eden günlük bir plan hazırlıyor. Öğrencinin kişisel gelişimine yön verecek materyaller de bu çerçevede oluşturuluyor.”
22 derslikte eğitim verilecek
2022-2023 eğitim-öğretim döneminde faaliyete geçecek olan yeni Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nün mimari özelliklerinin, eğitim vizyonlarıyla paralellik sergilediğini ifade eden Oktay, ”Palet Çamlıca Kampüsü, 8 katlı bir yapıya sahip. İnşaat çalışmaları, yapım ruhsatının alınmasıyla 7 Aralık 2020’de başladı. 14 bin metrekare kapalı alanın, 12 bin 500 metrekaresi aktif olarak eğitim sürecine hizmet verecek şekilde tasarlandı. Erken kayıt sürecinin başladığı okulumuzda ana sınıfında 6, ilkokul ve ortaokulda 16 olmak üzere toplam 22 derslik bulunuyor.” dedi.
”Kolaylık, kullanılabilirlik, fonksiyonellik, güvenlik ve Montessori eğitim sistemine uygunluk gözetildi”
Mimari süreçlerde eğitim alacak öğrencilerin okulda rahat edebilmelerine yönelik her detayın düşünüldüğünün altını çizen Hayati Oktay, ”Kolaylık, kullanılabilirlik, fonksiyonellik, güvenlik ve Montessori eğitim sistemine uygunluk gözetildi. Açık hava, doğa ile bütünleşme gibi tüm detaylar öğrencilerin kişisel gelişim süreçlerine katma değer sağlayacak biçimde tasarlandı. Okul bünyesinde hizmet verecek kütüphanemiz, eğitim anlamında anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde tasarlandı” açıklamasında bulundu.
Öğrenci başına 24-25 metrekarelik alan düşüyor
6 katlık galeri boşluğunda yer alan kaydırağın, öğrencilere teneffüs ve öğle molalarında farklı bir enerji vereceğini söyleyen Oktay, sözlerine şöyle devam etti: ”Bu tarz bir yapı, başka hiçbir okulda yok. Palet Okulları Çamlıca Kampüsü’nde öğrenci başına 24-25 metrekarelik alan düşmesi, eğitim ve refahın iç içe geçtiği farklı bir yaşam alanı inşa edildiğinin en önemli göstergesi... Atölye ve laboratuvar alanları da aynı vizyonun yansıması. Bilişim Teknolojileri Maker Atölyesi, Müzik Atölyesi, Güzel Sanatlar Akademisi, Ahşap Atölyesi, Mutfak Atölyesi, Fen Bilimleri Laboratuvarı, Drama Atölyesi, Ana Sınıfı Sanat Atölyesi ve Seramik Atölyesi gibi oluşumlar, öğrencilerimize farklı bir perspektif kazandıracak. Macera park konseptinde tasarlanmış ön bahçemiz, ana sınıflarına özel arka bahçemiz, kapalı ve açık spor alanlarımız, sanat atölyelerimiz, kapalı yüzme havuzumuz, kütüphanemiz, laboratuvarlarımız ve konferans salonumuz ile çocuklarımızı geleceğe sağlıklı bir şekilde hazırlıyoruz.”
Eğitimcinin eğitimi misyonuna da yatırım yapılıyor
Eğitimcinin eğitimi felsefesine yatırım yaparak farklı bir misyon üstlendiklerini aktaran HayatiOktay, son olarak şu mesajı verdi: ”YETEV Akademi PROGEL Birimi bünyesinde çalışmalarına devam eden MATEPP Programı kapsamında 2017 yılından bu yana İbn Haldun Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ortak çalışmasıyla, global arenada çocukların ihtiyaçlarını merkeze alan ve buna göre geliştirilmiş olan Montessori eğitim metodunun daha çok çocuğa ulaşması adına öğretmen yetiştirmek amacıyla Montessori Eğitmen Eğitimleri de düzenleniyor.”
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın