Havaların yavaş yavaş ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla birlikte, polenlere karşı allerjisi olanlarda da rahatsızlıklar görülmeye başladı. Mart ve Nisan aylarında görülen bu durumdan etkilenmemek için ne yapmalı, nasıl hareket etmeli, hangi önlemler alınmalı gibi soruların cevabı bu dönem de her zamankinden fazla aranır oldu.
Ağaçları çiçeklenme dönemlerinde bazı kişilerde normal zamanlarda görülmeyen bir takım rahatsızlıklar baş gösterir. Sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık, burun tıkanması, göz ve kulaklarda tekrar eden kaşıntılar bunlardan bazıları.
Vücudumuzdaki bağışıklık sistemi, dışarıdan gelen yabancı maddelere karşı bir savunma ihtiyacı duyar ve bazı tepkiler verir. Bu tepkiler de alerji dediğimiz vakalardır. Aslında bu bir uyarı sistemidir. Yani vücüdumuz kendini güvensiz hissettiği durumlarda bunu bazı sinyallerle bize haber vermektedir. Her kişinin vücut yapısı farklı olduğu için de bu durumlar herkeste görülmez. Eğer görülüyorsa o kişinin o maddeye karşı alerjisi olduğu anlaşılır.
Mart ve Nisan aylarında ağaçların çiçeklerinden rüzgarla etrafa yayılan polenler de, bazı kişilerin bağışıklık sisteminin polenlere karşı duyarlı oluğundan o kişilerde allerjik belirtilere yol açar. Eğer sizde de bu belirtiler sadece bu aylarda oluşuyorsa, sizde de polen alerjisi olabilir.
Alerjinin farklı zamanlarda yada farklı ortamlarda ortaya çıkmasına göre neye alerjinizin olduğu tahmin edilebilir. Ancan kesin tanı konabilmesi için test yaptırmak gerekir. Şikayetleri ortadan kaldırmak için kullanılan antihistaminik, burun spreyi, dekonjestan gibi ilaçlar sizi alerjiye karşı tedavi etmez, sadece belirtileri geçici olarak ortadan kaldırır. İlaç kullanmayı bırakınca yine şikayetler geri gelir. Yapılabilecek olan, test ile hangi maddelere karşı allerjinizin olduğu tespid edilince, o maddelerden uzak durmaktır.
- Güneşli ve rüzgarlı havalarda polenler daha fazla havada yer değiştireceği ve ortalığa dağılacağı için mümkünse böyle havalarda dışarı çıkılmamalıdır.
- Dışarıda bulunurken şapka ve gözlük gibi eşyalar kullanarak polenlerden biraz daha korunaklı hale gelinebilir.
- Sık sık eller ve yüz yıkanmalı ve yüzümüze gözümüze bulaşan polenler böylece uzaklaştırılmalıdır.
- Arabayla seyahat edilecekse camlar açılmamalı, havalandırma içten içe pozisyonuna ayarlanmalıdır.
- Dışarıdan eve gelindiğinde elbiseler yatak odasının dışında çıkarılmalı, mutlaka duş alınarak bedenimize yapışan polenlerden arınmalıdır.
Kaynak:Ay Türk Haber
Yorum Yazın