Kemalpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 16 Mart 2022 tarihinde, ilk kez düzenlenen 1. İzmir Kadın Belediye Başkan Yardımcıları Çalıştayı’nda katılımcılar için düzenlenen anketin analizi yayımlandı.
Kemalpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 16 Mart 2022 tarihinde, ilk kez düzenlenen 1. İzmir Kadın Belediye Başkan Yardımcıları Çalıştayı’nda katılımcılar için düzenlenen anketin analizi yayımlandı.
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın ev sahipliği yaptığı, Belediye Başkan Yardımcısı Arzu Külahcıoğlu Altıntoz’un koordinatörlüğünde, geçtiğimiz günlerde, Belediyenin Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, Toplumsal Cinsiyet Uzmanı ve Proje Danışmanı Itır Bağdadi’nin moderatörlüğünü yaptığı çalıştayın analiz raporu açıklandı.
”KADIN DOSTU KENTLER” ANLAYIŞI
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’nın açılış konuşmasında, ”Kadın Dostu Kentler” anlayışına vurgu yaptığı çalıştayın analizi, katılım sağlayan 12 ilçeyi temsil edecek şekilde gerçekleştirildi. İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyetin anaakımlaşması, yerel eşitlik eylem planları, gibi konuların öne çıktığı çalıştayın analiz raporunda belediyelerde toplumsal cinsiyet ile ilgili veri toplama sisteminin eksik olduğuna vurgu yapıldı.
Toplumsal Cinsiyet Uzmanı ve Proje Danışmanı Itır Bağdadi tarafından yayımlanan analiz raporunda şu ifadelere yer verildi:
”ÖNEMLİ BİR TEMSİLE SAHİPLER”
”Ankete katılan yöneticilerin, yüzde 75’i 100 Binin üzerinde nüfusu bulunan ilçelerden katılmışlardır. Katılım sağlayan ilçelerin yarısından fazlasında (58) en az 5 belediye başkan yardımcısı bulunduğu tespit edilmiştir. Bu İlçelerin yarısında tek kadın belediye başkan yardımcısı görev yapmaktadır, katılan ilçelerin üçte birinde belediye başkan yardımcıları arasında kadın oranı 67 ve üstüdür. Bu bilgiler doğrultusunda ankete 12 farklı ilçeden katılan kadın belediye başkan yardımcılarının yerel yönetimlerin en üst kademesinde önemli bir temsile sahip olduklarını söylemek mümkündür.
”BİLGİ VE EĞİTİMLER YAYGIN DEĞİL”
Ankete katılanların yarısından fazlası belediyelerdeki hizmetlerin, çalışma koşullarının ve yönetim kadrolarının eşitlikçi bir tutum içinde olmadığını ifade etmiştir. Katılımcılar bunun altında yatan sebepler olarak eşitlik birimleri gibi kurumsal yapıların eksikliğini, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalık yaratacak bilgi ve eğitimlerin çok yaygın olmamasını ve temsilde eşitliğin olmamasının yerel yönetimlere yansımalarının altını çizmiştir.”
”5 İLÇEDE AVRUPA KENTSEL ŞARTI İMZALANDI”
Katılım sağlayan 12 ilçeden 9 tanesinin belediye meclisinde toplumsal cinsiyet ile ilgilenen bir ihtisas komisyonu bulunmaktadır. 5 ilçe de Avrupa Kentsel Şartı’nı (CEMR) imzalamıştır. Katılımcıların temsil ettiği 12 ilçede yerel eşitlik eylem planına sahip olan sadece 2 belediye bulunmaktadır. 4 belediye de hazırlık aşamasındadır. Katılım sağlayan 12 ilçeden 8 tanesinin 100 binin üzerinde nüfusa sahip olduğundan, yerel eşitlik eylem planına daha fazla ilçenin sahip olması gerektiği anlaşılmaktadır. Yerel eşitlik eylem planlarının hazırlanması ve izlenmesi ile ilgili yerel yönetimlere destek verilmesi bu sayıları artırmak için çok önemlidir.
”İÇ SAVUNUCU ROLLERİNİ ÜSTLENMESİ ÖNERİLİYOR”
Anketi dolduran kadın belediye başkan yardımcılarından sadece üçte biri (33) yerel eşitlik eylem planı süreci içinde olduklarını ifade etmiştir. Yerel eşitlik eylem planlarının başarılı bir şekilde hazırlanması ve yerel yönetimlerdeki onay süreçlerinden geçmesi için kadın belediye başkan yardımcılarının iç savunucu rollerini üstlenmesi ve bu konuda yapılan bilgilendirmelerin artırılması önerilmektedir.
ÇALIŞTAYIN İKİNCİSİ BAYRAKLI’DA DÜZENLENECEK
Öte yandan, analizde, 2. İzmir Kadın Belediye Başkan Yardımcıları Çalıştayı’nın Haziran ayında Bayraklı’da yapılması ve 2020 yılında ilçede yaşanan deprem ile birlikte sahip oldukları deneyimleri paylaştıkları afet yönetimi ve toplumsal cinsiyet konusunda bir çalıştay düzenlenmesi ortak kararla kabul edildi. Eylül ayında Çiğli ilçesinde mor ekonomi odaklı üçüncü toplantı yapılması da kararlaştırıldı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın