Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Atalık Tohum ve Fide Üretim Eğitimi düzelendi. Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar tarafından verilen eğitime üreticiler katıldı.
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde Atalık Tohum ve Fide Üretim Eğitimi düzelendi. Karaot Tohum Derneği Kurucu Üyesi Feray Karapınar tarafından verilen eğitime üreticiler katıldı.
İZMİR İGFA- 2006 yılından bu yana yerel çeşitliliğin toplanması, çoğaltılması için Karaot Tohum Derneği olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Karapınar; “Biz ekip olarak Türkiye’nin her yerine olmak üzere yaklaşık 5,5 milyon kilometre yol yaptık. Bu köy gezilerinde şimdiye kadar 25 bin üretici ile tohum, toprağın korunması, su kullanımı ile ilgili temaslarda bulunuldu. Bunların bir bölümü ile de tohum için görüşüldü. Tohum için görüşülen ve tohum aldığımız çiftçilerin neredeyse %95’i kadın olduğu için biz tohumlara atalık değil analık tohum diyoruz” dedi.
Bir tohumun yerel bir çeşit olup olmadığına dair bilgiler paylaşan Karapınar; “Bizim gönüllü ekiplerimiz var. Gönüllü ekiplerimiz tarafından köylerde bulunan tohumları, tohum tanımlama formu ile kaydediliyor. Bu formda tohumun yerel adı, kaç yıldır aynı üreticiler tarafından yetiştirildiği, çeşidin kimden ne şekilde günümüze ulaştığı, ne tür kullanıma uygun olduğu, yıllar içerisinde oluşan değişiklikler var mı, yakında başka üreticiler tarafından üretiliyor mu, bu tohumla yapılan özel bir ürün var mı gibi sorulardan oluşan form dolduruluyor” dedi.
Üreticilerden alınan soruların cevabına göre kimlik kartları oluşturulduğunu belirten Karapınar; “Kimlik kartına alınan tohumlar yedi yıl üst üste ekiliyor. Yedi yıl boyunca çeşitte herhangi bir açılma, meyvede herhangi bir bozulma yoksa onu biz yerel çeşit olarak kabul edip envanterimize işliyoruz. Daha sonra da o tohumun olmadığı bölgelerdeki üreticilere dağıtılıyor. 1600’e yakın tohum çeşidimiz var” dedi.
Yorum Yazın