Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102.nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde ”Osmanlı Arşivlerine Göre Urfa’nın Kurtuluşu” konulu bir etkinlik düzenledi.
Harran Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102.nci yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde ”Osmanlı Arşivlerine Göre Urfa’nın Kurtuluşu” konulu bir etkinlik düzenledi.
Yenişehir Yerleşkesi Morfoloji Konferans salonunda gerçekleşen programa, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nebiye Yentür Doni, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan programın açış konuşmasını Doç. Dr. Nebiye Yentür Doni gerçekleştirdi.
’Tarihini Bilmeyen Millet, Yok Olmaya Mahkûmdur’ Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anlamlı sözü ile konuşmasına başlayan Doç. Dr. Nebiye Yentür Doni; ”Kahraman ecdadımızdan devraldığımız bu değerli mirası, aynı ruh ve şuurla her geçen gün daha da güçlendirmek ve bu cennet vatanımızı muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak, tarihimize ve ecdadımıza karşı en büyük sorumluluğumuzdur.
Bu minvalde büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek bu toprakları bizlere emanet eden şehitlerimizi, gazilerimizi ve Urfa Kurtuluş Mücadelesi Önderlerini rahmetle anarken tüm Şanlıurfalılarımızın 11 Nisan Kurtuluş Bayramını Kutluyorum” diye konuştu.
Açış konuşmasının ardından Emekli Öğretim Üyesi Dr. İlhan Palalı tarafından Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun konu edildiği sunuma geçildi. Sunumunda Urfa Kurtuluşun 7 den 70 e kadar herkesin mücadele ettiğini söyledi.
Urfa’nın kurtuluşunun, bir halkın kendi topraklarında birlik ve beraberlik içerisinde, kendi imkânlarıyla verdiği en büyük mücadelenin adı olduğunu belirten Dr. İlhan Palalı; ”Urfa’nın kurtuluşu Türkiye’nin Milli Mücadelesinde önemli bir yere sahiptir. Urfa’daki mücadele 12 kişiyle başladı. Urfa halkı, Fransız işgaline karşı tüm aşiretlerin destekleriyle 7 den 70 e kadar hep birlikte mücadele etmiş ve kıt kaynaklarıyla başlattıkları bu mücadeleyi kazanmışlardır. Bu zaferle Urfa’nın kurtuluşu Milli Mücadele’ye büyük bir moral oldu.
Bu mücadele, Milli Mücadele’de halkın moralini yükselti. Bu fedakâr halkın imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği kahramanlık, Milli Mücadele’nin sembolü haline geldi. Fransızlar, Antep ve Maraş’tan sonra Urfa’da da büyük bir yenilgiye uğrayarak bu güzel vatan topraklarımızı asıl sahiplerine bırakmak zorunda kaldılar.
Bu mücadelede hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum” diye konuştu.
Konuşmalardan sonra, soru-cevap kısmı ile devam eden programda, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Doç. Dr. Nebiye Yentür Doni tarafından Dr. İlhan Palalı ’ya plaket takdim edildi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın