BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Avalanche ağındaki flash loan saldırısı, merakla beklenen Ethereum Merge süreci ve stablecoin işlem hacminde yaşanan artış gibi birçok konu ele alındı.
BTCHaber TV yaptığı yayınlarla Türk kripto ve finans piyasalarına ışık tutmaya devam ediyor. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu finans piyasalarındaki son gelişmelerle birlikte gündemi değerlendirdi ve analizlerini paylaştı. Programda; Avalanche ağındaki flash loan saldırısı, merakla beklenen Ethereum Merge süreci ve stablecoin işlem hacminde yaşanan artış gibi birçok konu ele alındı.
Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, yaptığı yayınlarla kripto para, blockchain ve küresel ekonomideki gelişmeleri izleyicileriyle buluşturuyor. Bu hafta yayınlanan programda; Avalanche ağındaki flash loan saldırısı, Ethereum Merge süreci ve stablecoin işlem hacminde yaşanan artış gibi gündem maddeleri ele alındı. Kıvılcım Harika Ertunç’un moderasyonundaki yayında Ekonomist Tunç Şatıroğlu, gündem değerlendirmelerinin yanı sıra piyasalara dair analizlerini paylaştı.
Avalanche ağında flash loan saldırısı gerçekleşti
Blockchain siber güvenlik şirketi CertiK tarafından elde edilen bilgilere göre; Avalanche ağında ”flash loan” saldırısı gerçekleşti. Ağdan 370 bin dolar çalan hacker’lar, bu saldırıyı gerçekleştirebilmek için Avalanche ağında yer alan bir akıllı sözleşmeden yararlandı.
Ethereum Bellatrix yükseltmesi gerçekleşti
Ethereum blokzincir ağının iş ispatından (Proof-of-Work) pay ispatına (Proof-of-Stake) geçişi için ilk adım tamamlandı. Merge adı verilen ve eylül ortasında beklenen kritik güncellemeye yönelik ilk adım olarak Bellatrix yükseltmesi, 144896. epoch’da başarıyla gerçekleştirildi. Bu geçişle birlikte Ethereum ağındaki işlemler Merge için entegre edilecek ve blokzincir Paris yükseltmesine hazırlanacak.
Gizemli balina, 22,2 milyon dolarlık Shiba Inu aldı
Crypt Eye’e göre, kripto alanında balina olarak isimlendirilen ve kim olduğu bilinmeyen büyük bir yatırımcı, geçtiğimiz hafta piyasa değeri yaklaşık 22,2 milyon dolar olan 1.713 trilyon SHIB alımı gerçekleştirdi. Bu kripto cüzdanında bulunan toplam token sayısı, yaklaşık olarak 24 trilyon SHIB olarak görülüyor. 24 trilyon SHIB’in piyasa değeri ise yaklaşık olarak 319,2 milyon dolar.
Endonezya, kripto para borsası kurmak istiyor
Son dönemde birçok ülke kripto para birimleri ile yakından ilgilenmeye başladı. Bu kez kripto para sektörüne giriş yapmak isteyen ülke Endonezya oldu. Ülkenin ticaret bakan yardımcısı Jerry Sambuaga, kripto para birimlerine olan ilginin arttığını ve Endonezya hükümetinin bu borsayı tüketicileri korumanın bir aracı olarak gördüğünü söyledi. Sambuaga, Endonezya’nın 2022 yılı sonuna kadar bir kripto para borsası kuracağını açıkladı.
Stablecoin işlem hacmi artışta
Terra’nın algoritmik stablecoin‘i UST, sadece piyasaları kötü etkilemekle kalmadı, stablecoin’lerin yatırımcılar nezdindeki güvenilirliğini de oldukça olumsuz etkiledi. Öyle ki, art arda gelen stablecoin depeg’leri, bir dönem yatırımcıların yeniden geleneksel para birimlerine yönelmesine dahi neden oldu. Ancak son verileri incelediğimizde stablecoin’lerin işlem hacimlerinde artış gerçekleşti. Düzeltilmiş stablecoin hacmi, The Block Research verilerine göre Ağustos ayında 655,2 milyar dolardan tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 866,2 milyar dolara çıkarak yüzde 32,9’luk artış yaşadı.
LG, Hedera Ağında NFT platformunu piyasaya sürüyor
Güney Kore merkezli LG Electronics, 2022’nin üçüncü çeyreğinde ”Wallypto” adlı ilk kripto cüzdan uygulamasını piyasaya süreceğini kısa süre önce duyurmuştu. LG, bu kez şirket tarafından desteklenen Hedera ağında LG Art Lab adlı NFT platformunu piyasaya sürüyor.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, piyasalar ve kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:
Piyasa analizi
Cuma günü gelen tarım dışı istihdam verilerini piyasalar sevmişti. Borsalar yukarı doğru gidiyordu. Aslında bizim için dönüm noktası olabilecek bir veriydi. Ancak Gazprom’un gazı kestiğini açıklamasının ardından tarım dışı istihdam verisinin de bir önemi kalmamış oldu. Ben önümüzdeki hafta açıklanacak enflasyon verisinin bir dönüm noktası olmasını bekliyorum.
Enflasyonda zaten düşüş bekliyorum. Temmuz’da enflasyonun düşeceğini tahmin ediyordum nitekim öyle de oldu. Üstelik çekirdek enflasyon da düştü. Açıklanacak olan Ağustos enflasyonunun da düşüş yönünde olmasını bekliyorum. Yani enflasyon 2 ay üst üste düşmüş olacak. Fed için de bir aylık veri bir şey ifade etmiyor. Fed en az 2 hatta 3 aylık veri görmek ister. Ancak piyasa için 2 aylık veri yeterli olacaktır. Akabinde de önümüzdeki hafta yükselişe başlayacağımızı düşünüyorum.
Aslında ağustos ayında güzel bir gidişat vardı. Ancak Fed üyelerinin konuşmalarıyla birlikte gerginlik de arttı ve düşüşler geldi. Ama ben önümüzdeki hafta itibarıyla bunları geride bırakabileceğimizi düşünüyorum.
Ethereum (ETH) analizi
Ethereum (ETH) Merge’üyle ilgili olarak herkeste bir beklenti var. Herkeste beklenti yaratan bir haber beni biraz korkutuyor. Çünkü böyle şeyler genelde satış fırsatı olarak da değerlendirilebiliyor. Fakat tüm bunlardan bağımsız, piyasada bir yükseliş olduğu takdirde Ethereum’daki (ETH) yükselişin daha etkili olabileceğini zaten her defasında söylüyorum. Ayrıca Ethereum’daki (ETH) hedefim ise 3.580 dolar seviyesi.
Bitcoin (BTC) analizi
Bitcoin (BTC) 20.500 dolar seviyesini yukarı kırdığı zaman yükseliş başladı diyebiliriz. Şu anda ise yatay olarak hareketine devam ediyor. Bunun da sebebi ABD borsalarında yaşanan düşüş. Aslında Bitcoin’de (BTC) Nasdaq’taki kadar bir düşüş yaşanmadı. Kısmen daha yatay ilerledi. Bence piyasa oyuncuları da bu fiyatların yeterince düşük olduğunu ve satmanın mantıklı olmadığını düşünüyor. Baktığımız zaman sinyaller de yükseliş için vaktin yaklaştığını söylüyor.
Ripple (XRP) analizi
Ripple’da (XRP) bir değişiklik yok. Daha önce verdiğimiz 0,38 dolar hedefi devam ediyor. Buradaki bekleyiş uzun zamandır devam ediyor. Sanıyorum mahkeme süreciyle ilgili bir bekleyiş mevcut. Tabi bu esnada piyasa da yukarı gitmiyor. Piyasa gitmeyince Ripple’da (XRP) gidemiyor.
Altın analizi
Altın bir düşüş trendi içerisinde. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş bunda çok etkili oluyor. Öte yandan Fed üyelerinden şahin açıklamalar gelmeye devam ediyor. O yüzden burada sadece Altın grafiğinin değil ABD 10 yıllık tahvil faiz oranlarının da grafiğinin takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca ABD enflasyon verisi de yine buradaki harekette etkileyici unsurlardan biri olacaktır. Önümüzdeki toplantıda Fed’in faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Beklentiler ise 75 baz puan olacağı yönünde şekilleniyor. Bu faiz artırımının piyasaya bir etkisi olmayacaktır. Ancak Fed Başkanı Powell’ın ilerleyen döneme ilişkin vereceği ılımlı mesajlar piyasalar için pozitif olacaktır. Powell, enflasyondaki düşüşten memnun olmadığını ve faiz artırımının aynı sertlikte devam edeceğini vurgularsa altında satış görmeye devam ederiz.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın