Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen kıtaları, kültürleri ve renkleri buluşturan Uluslararası Öğrenci Buluşmasının İzmir etabı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) yapıldı.
Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu tarafından bu yıl 14.’sü gerçekleştirilen kıtaları, kültürleri ve renkleri buluşturan Uluslararası Öğrenci Buluşmasının İzmir etabı İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) yapıldı.
İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği ve İKÇÜ iş birliği ile 50’den fazla ülke temsilcisi öğrenci, ülkelerinin geleneksel danslarını, müziklerini, oyunlarını, gösterilerini ve lezzetlerini fuaye alanında sergiledi. Nijerya’dan Filistin’e, Malezya’dan Azerbaycan’a birçok ülkeden gelen öğrenciler tanıtımlarını da yöresel kıyafetleriyle yaptı.
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve İzmir Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik’in ev sahipliği yaptığı programın resmi açılışına, İzmir İl Göç İdaresi Müdürü Ela Şençolaklar, Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, İKÇÜ TÖMER Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Sinan Güzel, Dr. Öğr. Üyesi AliOsman Abdurrezzak, buluşmanın İKÇÜ temsilcisi Amanullah Zamani ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Afganistan’dan Zahira Sadiqyar ile Fildişi Sahilinden Ali Oueremi’nin renkli sunumuyla yapılan açılış, Mısırlı öğrenci Omar Abdel Meguid’in Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Dostlarını da Yüreklerinde Ülkelerine Taşıyacaklar
İKÇÜ’yü renklendiren misafir öğrencilere seslenen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, üniversite olarak dördüncü defa Uluslararası Öğrenci Buluşması’na ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Rektör Köse, hiçbir insanın diğerine üstünlük sağlayacağı bir unsurunun olmadığını vurguladı. Rektör Köse, ”Hucurat Suresinde Cenab-ı Hakk ‘biz sizi Âdem ve Havva’nın çocukları olarak kardeş yarattık. Ve bilin ki Allah katında en değerliniz, en takvalı fıtrat değerlerine sahip olanınızdır’ buyurur. Renkleriyle, giyimleriyle, konuşmalarıyla bir araya gelen kardeşlerimizin olduğu bu buluşmalar oldukça anlamlı. Dünyadaki tüm olumsuzluklara, ülkeler arasındaki çatışmalara buradaki gençlerimiz çare olacak. Ülkelerine döndüklerinde aynı zamanda farklı ülkelerden edindikleri dostlarını da gönüllerinde ülkelerine taşımış olacaklar” dedi.
Anlamsız Savaşlar Uluslararası Dayanışma Olmadan Çözülemez
Türkiye’de de 203 ülkeden 200 bin uluslararası öğrencinin eğitim almasının oldukça değerli bir kazanım olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse, bu yönüyle küresel barışa da önemli katkı sunulduğunu vurguladı. Rektör Prof. Dr. Köse, ”Üniversite eğitimini Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) bursuyla Türkiye’de tamamlayan Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Muhammed Nur oldukça önemli bir örnek. Somali’de, yoğun ilgi gören Türkçenin seçmeli ders olarak okutulması için hazırlık yapılıyor. Yaşanmaz hale gelen gezegenimizdeki acılar, anlamsız savaşlar uluslararası dayanışma olmadan çözülemez. Bu gibi birlikteliklerin dünyada daha çok olmasını dünya barışına yapacağı katkı sebebiyle oldukça önemli buluyorum. Bu etkinliğe de İKÇÜ olarak ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum. Az önce Öğrencimiz Ali Oueremi, ‘Eski Galatasaraylı futbolcu Didier Drogba’nın memleketi Fildişi Sahillerindenim’ diye kendini tanıtmıştı. Umarız Ali ülkesinde çok başarılı olur ve Drogba da Ali’nin memleketi Fildişi Sahillerindendi deriz” diye sözlerini tamamladı.
Dünyayı Bir Araya Getiriyoruz
İzmir Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çevik Mehmet Çevik bu yıl İKÇÜ ev sahipliğinde yapılan dördüncü buluşma olduğunu belirterek dernek olarak İzmir’de 10 yılı aşkın süredir misafir öğrencilerle ilgili faaliyetlere imza attıklarını kaydetti. Hoşgörü ve barış ortak paydasında gerçekleştirilen etkinlerde birçok kültürü aynı platformda buluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Çevik, ”Dünyanın birçok yerinde savaşlar var, acılar var. Bu buluşmalarla barışın, kardeşliğin kaynaşmanın ne kadar güzel duygular olduğuna şahit oluyoruz. Federasyon olarak yöresel oyunlarla, müziklerle, tatlarla ve farklı kültürleriyle bütün dünyayı uluslararası öğrenci buluşmalarında bir araya getiriyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarımızın ardından Azerbaycan’dan Zemine Babayeva Yalçın, Endonezya’dan Aghnia Tatamara, Habibah, Kırgızistan’dan Ayday Omurbekova, Malezya’dan Fahmi Adam, Filistin’den Waad Etaish, Kazakistan’dan Kuanysh Nurtas ile Aruzhan Aidarkhanova, Mısır’dan Khaled Ajlouni’un sunduğu kültürel performanslar büyük beğeni kazandı.
Törene katılan protokol daha sonra fuaye alanındaki ülke stantlarını ziyaret etti. Yüzlerce kültürü buluşturan stantlarda öğrencilerle ziyaretçiler arasında renkli görüntüler oluştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın