Dikkat! Dolandırıcılar telefon numaranızın peşinde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dikkat! Dolandırıcılar telefon numaranızın peşinde
Abone ol
Dolandırıcılar telefon numaranızı kötü niyetli mesajlarla sizi hedef almak, banka hesabınıza erişmek veya kurumsal verileri çalmak için kullanabilirler. Bilişim uzmanları büyüyen bir sorun haline gelen telefon dolandırıcılığına karşı neler yapılabileceği konusunda öneriler paylaştı.
ÇORLU YILDIZ DİZEL

Ä°STANBUL (Ä°GFA) - Çevrimiçi dolandırıcılar çok çeÅŸitli dolandırıcılık planlarından ÅŸaşırtıcı kârlar elde etmeye devam ediyor. Son yıllarda dolandırıcılıkların birçoÄŸu, GüneydoÄŸu Asya'da dolandırıcılık yerleÅŸkeleri iÅŸleten suç örgütleri tarafından düzenleniyor. Sahte çevrimiçi iliÅŸkiler kurmanın yanı sıra birçok çevrimiçi dolandırıcının taktikleri genellikle acil eylem gerektiren senaryolar oluÅŸturmayı veya sözde banka hesabı devralmaları, kötü amaçlı yazılımla tehlikeye atılmış cihazlar, baÅŸarısız paket teslimatları ve hatta kaçırılan akrabalar ve yapay zekâdan (AI) yararlanan diÄŸer planlar dahil olmak üzere diÄŸer hileler içeriyor. 

DOLANDIRICILAR TELEFON NUMARALARINIZ Ä°LE NELER YAPABÄ°LÄ°RLER?

Çevrimiçi dolandırıcılık planının merkezinde oltalama ve diÄŸer sosyal mühendislik saldırıları yer alıyor. BaÅŸarıları büyük ölçüde yüksek ödüllü olmalarına, ölçeklenebilirliklerine, insanların zayıflıklarından faydalanma kabiliyetlerine ve sınır ötesi kanun uygulamalarının zorluklarına dayanıyor. 

Smishing ve bilgisayar korsanlığı. Tehdit aktörleri sizi iyi huylu bağlantılar veya ekler olarak gizlenmiş kötü amaçlı yazılımlarla hedefleyebilir. Bunlar cihazınıza casus yazılım veya diğer kötü amaçlı yazılımları yükleyecek veya kişisel verilerinizi cihazınızdan sızdıracaktır. Kimlik avı web sitelerinde oturum açma kimlik bilgilerinizi veya diğer kişisel bilgilerinizi teslim etmeniz için sizi kandırmayı amaçlayan mesajlar gönderebilirler.

ÇaÄŸrı yönlendirme, SIM deÄŸiÅŸtirme ve Arayan KimliÄŸi sahteciliÄŸi. Dijital iletiÅŸimin yükseliÅŸine raÄŸmen telefon görüşmeleri ve mesajlar gizli bilgi alışveriÅŸi için güvenilir bir yöntem olmaya devam ediyor. Arama yönlendirme planlarında, dolandırıcılar sizinle veya servis saÄŸlayıcınızla iletiÅŸime geçer ve sonuçta telefon numaranızdan gelen aramaların kendi kontrolleri altındaki bir numaraya yönlendirilmesini saÄŸlar. SaÄŸlayıcı doÄŸrulama istese de dolandırıcı zaten kiÅŸisel bilgilerinizin çoÄŸuna eriÅŸebilir ve bu dolandırıcılığı gerçekleÅŸtirmeyi kolaylaÅŸtırır. Benzer ÅŸekilde, SIM deÄŸiÅŸtirme dolandırıcıları mobil operatörünüzü kandırarak SIM kartlarını sizin adınız ya da eski numaranız altında etkinleÅŸtirebilir ve numaranızı kendi SIM kartlarına taşıyabilirler. Bu dolandırıcılık nedeniyle telefon ÅŸebekenize eriÅŸiminizi kaybedersiniz. DoÄŸrulama iÅŸlemi için kurbanın hayatı hakkında biraz araÅŸtırma yapılmasını da gerektiren SIM deÄŸiÅŸtirme, yıllardır ciddi bir tehdittir. 

Dolandırıcılar, numaranızı taklit ederek, İnternet Protokolü Üzerinden Ses (VoIP) veya sahtekârlık hizmetlerini kullanarak ve diğer yöntemlerle ‘Arayan Kimliğini’ taklit edebilirler. Saldırganlar finansal dolandırıcılık ve diğer suçları işlerken kimliklerini maskeleyebilir ve siz veya güvendiğiniz kişi gibi davranabilirler. Bugünlerde birçok çevrimiçi hizmet, kimlik doğrulama ve hesap kurtarma için telefon numaralarına güveniyor. Bu nedenle, bir telefon numarasını ele geçirmek, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) dahil olmak üzere güvenlik önlemlerinizi atlamakla eş değer olabilir. Ayrıca dolandırıcılar kişilerinizi veya işvereninizi dolandırmak için sizi taklit edebilir.

GÃœVENLÄ°K AÄžINIZI YÃœKSELTÄ°N

Bir telefon numarası tehdit aktörleri için bir giriÅŸ kapısı olabilir. Büyük ölçekli ticari uzlaÅŸmalara ve milyonlarca zarara yol açabilir. Telefon numaranız  benzersiz tanımlayıcılar gibi mümkün olduÄŸunca gizli olmalıdır. Kimlik avı büyük bir tehdit olmaya devam ettiÄŸinden tetikte olun. Onaylama ve kimlik doÄŸrulamanın güvende kalmanın anahtarı olduÄŸunu unutmayın.  KiÅŸilerin ve iÅŸletmelerin telefon dolandırıcılığından uzak durabilmeleri için birkaç yol var:

  1. Doğrulayın
  2. SaÄŸlayıcı güvenliÄŸi 
  3. Ne paylaÅŸtığınıza dikkat edin 
  4. SMS'i unutun 
  5. Mobil güvenliÄŸi kullanın 
BaÅŸar Turizm

  • 0
    SEVDÄ°M
  • 0
    ALKIÅž
  • 0
    KOMÄ°K
  • 0
    Ä°NANILMAZ
  • 0
    ÃœZGÃœN
  • 0
    KIZGIN
Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat!Önceki Haber

Güneş gözlüğü alırken bunlara dikkat!

Silivri Belediyesi'nden Kalepark'ta Piyano ResitaliSonraki Haber

Silivri Belediyesi'nden Kalepark'ta Piya...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel