Değirmenköy seralarında fideler toprakla buluşmaya hazır…

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Değirmenköy seralarında fideler toprakla buluşmaya hazır…
Abone ol
Değirmenköy’de seralara, şubat ayı sonu ve mart ayı başlarında ekimi yapılan tohumlar, fide haline geldi. Her yıl nisan ayının ikinci yarısında bahçelere ve tarlalara ekilmeye başlanan fideler, bu yıl da seralarda özenle yetiştirilerek toprakla buluşmaya hazır biçimde tezgahlarda yerini almış bulunuyor.

Havaların ısınmaya başlamasıyla Değirmenköy’de bahçelere ve tarlalara sebze fidelerinin ekimiyle ilgili hazırlıklar da bir yandan devam ediyor. Toprağın işlenerek sebze ekimine hazırlanmasının yanında, fidelerin tohumlarının yaklaşık olarak iki ay önceden seralarda toprağa ekilerek itinayla yetiştirilmesi de önemli bir yer tutuyor. Seralarda uygun sıcaklık ve özel koşullarda daha yaz gelmeden ekilmeye başlanan tohumlar, fidelerin daha erken dikilebilir hale gelmesine ve mahsulün bir an evvel üretilmesine katkı sağlıyor. Ayrıca serada yetişen bitkinin bakımı daha kolay ve alan kapalı olduğundan, hastalıkla mücadelede de başarı oranı artıyor.

Bu yıl da sera işletmecileri kış aylarında boş durmadılar. Ocak ve şubat ayında toprağı işlediler, gübrelediler; en kaliteli domates, biber, patlıcan ve salatalık gibi birçok tohumun özel şartlarda ekimini yaparak, bugün Nisan ayı sonu gelmeden toprağa dikilebilir hale getirdiler.

Fide ekiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

Trakya bölgesinde ekimler ilk donların, kırağıların bitmesiyle toprağın ısınması ile başlar. Değirmenköy’de genellikle ilk ekimler en uygun 23 Nisan’dan sonra yapılır ve mayısın sonuna kadar devam eder. Bu, iklim koşullarına göre 3-5 gün önce veya sonra olabilir. Sebze bitkileri sezonluk bitkilerdir. Ekildikten sonra sezon sonuna kadar mahsul alınabilir.

     Ekim aralıkları; domates, kabak, salatalık gibi yayılan bitkilerde her sıraya 50 cm aralıklarla olmalı, ve sıralar arası ise minimum 1 metre olmalıdır.  Biberde ise, bir sırada ekim aralığı 25 cm, sıralar arası ise 40 cm olabilir.

Fide ekimine hazırlanan toprak önce damlama ile ya da ıslatılarak yumuşatılır. Daha sonra bir dikim çubuğu ile toprakta delik açılarak uygun aralıklarla dikim yapılır ve kökler hava almayacak şekilde sıkıştırılır. Bu işlemden sonra az da olsa bitkilere can suyu vermek gerekir. Fide ekilirken çok derine ekilmemesine dikkat edilmelidir. Çok derine ekilen fidelerde, fidenin gövde kısmında erime görülebilir. Tüplü fidelerin ekiminde ise fideyi ekerken torf seviyesine kadar toprağa gömülmesine dikkat edilmelidir.

Sulama aralığı bitki boyuna, hava sıcaklığına, rüzgârın durumuna, toprak yapısına göre değişse de, fidelerin haftada en az iki kez sulanmasında fayda vardır. Eğer fideler gereğinden fazla sulanırsa, mantar hastalığına sebebiyet verebilir. Ayrıca bitkilerde fazla gübre, fazla su, yanmamış hayvan gübresi gibi faktörler bitkilerde bir hastalık sebebidir. Kullanılan gübre yanmış ve eski (en az 3 yıllık) olmalıdır.

Günümüzde bitkilerin ilaçlanması mutlaka gerekmektedir. Kırmızı örümcek, trips, beyaz sinek, yaprak biti gibi haşereler bitkiye biz fark etmeden tahribat verirler. Ağaç, gül, sebze gibi bahçemizde olan bitkileri, bu zararlılara karşı 10 günde bir ilaçlamak gerekir. Biz fark etmesek bile, bu haşereler bitkiye zarar verir. Biz fark ettiğimizde ise iş işten geçmiş olur.

Bitkilerin araları her 2-3 sulamadan sonra kazılarak otlanma önlenmeli ve toprak havalandırılmalıdır. Arada bir gübreleme yapılmalıdır. Sulama esnasında ve çiçeklenme döneminde amonyum sülfat veya üre gübre bitkinin kök, gövde ve yaprak yapısını oluşturmada fayda eder. Eğer belli bir zaman sonra bitkinin boyunun uzaması durmuşsa bunun sebebi, topraktaki mineral eksikliğidir. Bunun için nitrat formundaki gübrelerden yararlanılabilir veya kimyasal gübre kullanılmak istenmiyorsa zirai tohum ve ilaç bayiilerinden bu gübrelerin organik olanları temin edilebilir. Nasıl ki bir insan sadece su ile yaşayamaz ise, bitki de yaşayamaz. Toprakta her zaman bitki için gerekli olan her şey yoktur. Her bölgenin toprak yapısı da aynı değildir. Kısaca gübreleme konusu, bitki için çok önem arz eden, ürün kalitesini ve miktarını etkileyen bir konudur.

 

Başar Turizm

Kaynak:Ay Türk Haber

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Koca’dan Diyarbakır’daki saldırıya ’hatırlatmalı’ kınamaÖnceki Haber

Bakan Koca’dan Diyarbakır’daki saldırıya...

“Frekans B” sergisi açıldıSonraki Haber

“Frekans B” sergisi açıldı

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel