Başkan Yılmaz: "Çevreyi ve insanı koruyacak bütün projelerin yanındayız."

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Başkan Yılmaz: "Çevreyi ve insanı koruyacak bütün projelerin yanındayız."
Abone ol
İSTAÇ tarafından yapımı tamamlanan Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin açılış töreninde konuşan Başkan Yılmaz, "Gerek bu gibi törenlerde gerekse İBB'de yapmış olduğum konuşmalarda altını çizdiğim gibi biz; çevreyi, doğayı, insanı ve insan sağlığını koruyacak bütün projelerin bugüne kadar yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." dedi.

2015 yılında faaliyete başlayan Silivri Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde, ilave yatırımlar kapsamında İSTAÇ tarafından yapımı tamamlanan Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi için açılış töreni düzenlendi. Çevre ve doğaya verilebilecek zararların önüne geçilmesi amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde Cumhur İttifakı meclis üyelerinin de yatırım desteği verdiği proje ile atık suların çevre felaketlerine yol açmasının engellenmesi hedefleniyor.

Tesisin açılış törenine; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İBB daire başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

ALPAY: "TESİS SAYESİNDE ÇÖP SULARI DOĞAYA VE CANLILARA ZARAR VERMEYECEK"

Törenin açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, "Depolanmış çöplerden çıkan sızıntı suları atık suya göre 55 kat daha fazla kirlilik yüküne sahip olduğu için, doğaya deşarj edilecek nitelikte arıtılması zorunludur. Bu tesisimiz sayesinde çöp sularını hava, toprak, tüm canlılarımız ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtmış olacağız. Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisimizde depolanan çöplerden gelen günlük 4 bin metreküp suyu, biyoreaktör ve nanofiltrasyon işlemlerinden geçirerek doğaya deşarj standartlarına uygun olarak arıtacağız." dedi.

BAŞKAN YILMAZ: "HERKES SAĞLIKLI BİR ÇEVREDE YAŞAMA HAKKINA SAHİPTİR"

Törende bir konuşma yapan Başkan Volkan Yılmaz, "Konuşmama başlarken, çevreyi ve insanı önceleyen böyle bir projede, Seymen Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinin açılışında sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Evsel atıkların depolanması ve bertaraf edilmesi ihtiyacına bağlı olarak 2015 yılında Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisi hizmete açılmış, proje kapsamında Çöp Gazından Enerji Üretimi ve Çöp Sızıntı Suyu Arıtma Tesisleri projelendirilmiştir. Bu projelerin altyapıları oluşturulmuş, etaplar hayata geçirilmeye başlanmıştır. Tesisin başlangıcından bugüne emeği geçen merhum Kadir Topbaş'a ve merhum Mustafa Canlı başta olmak üzere, İBB'nin kıymetli bürokratlarına, yatırım kaynağının oluşturulması amacıyla destek veren İBB'nin tüm meclis üyelerine, İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na teşekkür ediyorum. Son yıllarda yaşanan nüfus artışı ile doğru orantılı olarak evsel ve sair atıkların artması hepimizin ortak sorunu olmuştur. Çevre kirliliği artık ülkemizi ve dünyayı tehdit eder duruma gelmiştir. Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bu hakkın nesilden nesile geçirilmesi, yaşatılması ve kalıcı olması da biz insanların elindedir. İstanbul'da günlük kişi başına 1,2 kg evsel atık üretilmektedir. Bunun günlük toplamı da 19 bin tondur. Başka bir deyişle Avrupa Yakasından çıkardığımız evsel atıkların miktarı 10 ila 12 bin tonu geçmektedir ve bu atıklar bugün Seymen Katı Atık Bertaraf Tesisimize gelmektedir. Vatandaşlarımız pet şişeyi, cam şişeyi, pili, plastiği ve kâğıdı bir poşetin içerisine koyarak çöp konteynerine bırakıyor. İlçe belediyeleri bunları topluyor ve büyükşehir belediyeleri de bu çöpleri katı atık depolama merkezlerinde depoluyor. Buradan çıkan metan gazı, çöp sızıntı suyu vs. gibi etkiler de çevreyi vahşice tüketmeye devam ediyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın başlattığı bir sıfır atık kampanyası var. İlçe belediyelerinin, büyükşehir belediyelerinin ve Bakanlığımızın el ele, gönül gönüle verip, vatandaşlarımızın da duyarlılığıyla çıkan çöp miktarını azaltmalıyız. Hassas davranarak ve özen göstererek temiz bir çevreyi mümkün kılabiliriz. Gerek bu gibi törenlerde gerekse İBB'de yapmış olduğum konuşmalarda altını çizdiğim gibi biz; çevreyi, doğayı, insanı ve insan sağlığını koruyacak bütün projelerin bugüne kadar yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"HİZMETTE POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ"

İstanbul'un negatif yükünü çeken Silivri'nin pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, "Eyüp Odayesi'ndeki İBB'ye ait tesiste günlük yaklaşık 2 bin metreküp, Şile Kömürcüoda'daki tesiste ise günlük 1.700 metreküp sızıntı suyu arıtılırken, Seymen'deki tesiste 4 bin metreküp sızıntı suyu arıtılacak. Eskiden buradaki sızıntı suları Odayeri'ne taşınıyordu. Bu tesis doğa ve çevreyi korumasının yanı sıra kamu kaynaklarının doğru kullanılması, üst yapı ve asfaltlarda meydana gelen tahribatların azaltılması, ulaşıma bağlı maliyetlerden tasarruf edilmesi yönleriyle de oldukça önemli. İstanbul'da yaşıyorsak tasada, sevinçte, üzüntüde ortak paydamız olmalı. İstanbul'un negatif etkilerini taşıyan bu tesislere de tabii ki ihtiyaç var. Ancak bu tesisler yapılırken Silivri'ye, Silivri'nin köylerine de hizmette pozitif ayrımcılık yapılması gerekiyor. Bunun vatandaşlarımızın en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum. İBB, Seymen'de bir Örnek Köy Projesi başlattı. Proje kapsamında Seymen'e yağmur suyu hatları, kanalizasyonlar, bordürler, kaldırımlar, aydınlatmalar, park vs. yapıldı. Bunlar için teşekkür ediyoruz ancak köylere ne yaparsak yapalım üretimi desteklemezsek, köylerdeki gençlerimizin eğitimini desteklemezsek göç sorunu yaşarız. Merhum Kadir Topbaş döneminde Silivri'de alım garantili çiçek ekimi yaptırılıyordu. Bu ve bunun gibi projelerle kadın kooperatifçilerin, genç kooperatifçilerin özendirildiği bir üretim destekleme modelinin İBB tarafından yaygınlaştırılmasını talep ediyorum. Yine İstanbul Enerji A.Ş. ile beraber Çeltik ve Büyükçavuşlu'da, gençlerin spor yapabilmesi için 2 afet halı saha inşa ettik. Bunun iki köyde sınırlı kalmaması ve diğer köylere de yansıtılması gerekiyor. Silivri'miz tarihiyle, doğasıyla, sahilleriyle, kültürüyle İstanbul'un en güzel, en müstesna ilçelerinden bir tanesi. Biz geleceğin Silivri'sini inşa ederken tıpkı hükümetimiz gibi İBB'nin de yatırımlarını pozitif bir anlayışla ilçemize getirmesini istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Seymen Çöp Sızıntı Suyu Tesisinin hayırlı olmasını diliyor, tesisin yapımında emeği geçen başta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu olmak üzere herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Başar Turizm

Kaynak:Ay Türk Haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İmamoğlu: "Dünya sıfır atık düzeyine erişmelidir."Önceki Haber

İmamoğlu: "Dünya sıfır atık düzeyine eri...

Silivri'de 10 Kasım anma töreni düzenlendiSonraki Haber

Silivri'de 10 Kasım anma töreni düzenlen...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel