Xiaomi, 2022 yılının ilk çeyreğinde 73,4 milyar RMB gelir elde etti
GÜNDEMMerkezinde Nesnelerin İnterneti (IoT) platformu ile birbirine bağlı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation (”Xiaomi” veya ”Grup”; Hisse Senedi Kodu: 1810), 31 Mart 2022 tarihinde sona eren çeyrekle ilgili denetlenmemiş konsolide sonuçları açıkladı.
Merkezinde Nesnelerin İnterneti (IoT) platformu ile birbirine bağlı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketi olan Xiaomi Corporation (”Xiaomi” veya ”Grup”; Hisse Senedi Kodu: 1810), 31 Mart 2022 tarihinde sona eren çeyrekle ilgili denetlenmemiş konsolide sonuçları açıkladı.
2022’nin ilk çeyreğinde, Xiaomi’nin toplam geliri 73,4 milyar RMB’ye ulaşarak düzeltilmiş net kârı 2,9 milyar RMB oldu. Teknolojik inovasyonlar ve diğer yeni girişimlerle ilgili yatırımları 425 milyon RMB’ye ulaşırken araştırma ve geliştirmeye yönelik harcamaları da yıllık yüzde 16 artışla 3,5 milyar RMB’yi geçti.
Ana bileşenlerde devam eden arz sıkıntısına, COVID-19’un yeniden canlanmasına ve küresel makroekonomik olumsuzluklara rağmen Xiaomi, yeni girişimlere yaptığı uzun vadeli yatırımlarla iş modelini ve teknolojik inovasyon yeteneklerini geliştirmeye devam etti. Şirket, temelini güçlendirirken iş stratejilerini geliştirmeyi sürdürdü.
Xiaomi, ürünlerini premium hale getirme stratejisinde önemli adımlar atarken dünya genelinde aktif MIUI kullanıcı sayısı yükselmeye devam etti
2022 yılının ilk çeyreğinde, dünya genelinde makroekonomik anlamda yaşanan olumsuzluklar ve COVID-19’un yeniden canlanması nedeniyle dünya genelinde akıllı telefon satışlarında önemli ölçüde düşüş yaşandı. Şirket, premium stratejisi, çift marka stratejisi, ana teknolojilerdeki ilerlemeler ve genişleyen kanal operasyonları sayesinde bu olumsuzluklara rağmen istikrarlı büyümesini sürdürdü.
Xiaomi’nin dünya genelinde akıllı telefon satışları yılın ilk çeyreğinde 38,5 milyon adede ulaştı. Canalys’e göre grup, akıllı telefon satışlarındaki pazar payı ile 49 ülke ve bölgede ilk üç sırada yer aldı. Premium stratejisiyle perakende satış fiyatı Çin’de 3.000 RMB ve yurt dışı pazarlarda 300 Euro veya üzeri akıllı telefon satışları 4 milyon adede ulaştı. Akıllı telefonların dünya genelinde ortalama satış fiyatı (”ASP”), bir önceki yıla göre yüzde 14,1 arttı ve 1.189 RMB’ye ulaştı. Üçüncü taraf verilerine göre Xiaomi yılın ilk çeyreğinde, Çin’de perakende fiyatları 4.000 RMB ile 6.000 RMB arasında olan akıllı telefonlarda Android akıllı telefon satıcıları arasında pazar payı açısından 1. sırada yer aldı.
Hedef kullanıcı tabanını önemli ölçüde geliştiren ve yenilikçi kullanım deneyimleri sağlayan şirket, ilk çeyrekte çift marka stratejisini kararlılıkla uygulamayı sürdürdü. Örneğin, yeni kullanıcıların yüzde 50’sinden fazlasını Xiaomi 12 serisi, Redmi K50, Redmi K50 Pro ve Xiaomi Civi 1S kullanıcıları oluşturdu.
Diğer taraftan Xiaomi’nin yeni perakende kanalı, birinci çeyrek boyunca şirketin çevrimiçi kanaldaki lider konumunu sağlamlaştıran ürün stratejilerini güçlendirmeye devam etti. Grup, üçüncü taraf verilerine göre bu dönemde Çin’de akıllı telefon satışlarında yüzde 32,3 pazar payıyla lider oldu. Çevrimdışı kanal, Çin’deki akıllı telefon satışlarının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturdu.
Lider akıllı ekosistemiyle bağlanabilirlik deneyimi yükselmeyi sürdürdü
Xiaomi’nin ”akıllı telefon x AIoT” stratejisi önem kazanmaya devam etti. 31 Mart 2022 itibarıyla, AIoT platformunda bağlı cihaz sayısı (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bir önceki yıla göre yüzde 36,2 artışla 478 milyona ulaştı. AIoT platformuna bağlı (akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar hariç) beş veya daha fazla cihaza sahip kullanıcı sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 38,7 artışla 9,5 milyona vardı. 2022 Mart ayında Xiaomi AI Assistant’ın (”小愛同學”) aktif kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 23,9 artışla 115,3 milyona erişirken Mi Home uygulamasının aktif kullanıcı sayısı yüzde 33,8 artışla 65,8 milyona ulaştı.
Xiaomi’nin IoT ve yaşam tarzı ürünleri geliri, çeşitlendirilmiş ürün portföyü ve iyileştirilen iş yönetimi sayesinde güçlü bir büyüme kaydetti. Yılın ilk çeyreğinde IoT ve yaşam tarzı ürünleri segmentinden elde edilen gelir bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artışla 19,5 milyar RMB oldu. Brüt kar marjı 15,6 ile üç aylık en yüksek seviyesine ulaştı.
Xiaomi’nin güçlü akıllı ekosisteminden ve üstün kullanıcı deneyiminden yararlanan akıllı TV ürün portföyü, sektördeki trendlere rağmen bir kez daha büyüme kaydetti. 2022’nin ilk çeyreğinde dünya genelinde akıllı TV satışları, bir önceki yıla göre yüzde 15’in üzerinde bir artışla 3 milyon adede ulaştı. All View Cloud’a (”AVC”) göre ilk çeyrekte şirket, Çin’deki TV satışlarında arka arkaya 13 çeyrektir 1. sıradaki, küresel olarak ise ilk 5 arasındaki yerini korumaya devam etti.
Ürün kalitesine ve inovasyonlara bağlılığını sürdüren Xiaomi, önemli ürün kategorileri arasındaki sinerjiyi daha da artırdı. Şirketin klima, buzdolabı ve çamaşır makinelerinden oluşan akıllı büyük ev aletleri kategorisi de 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık bazda gelirlerin yüzde 25’in üzerinde artmasıyla güçlü bir büyüme kaydetti. Xiaomi Pad 5 serisi, hem satışlarda hem de pazar payında istikrarlı artışlarla ivme kazanmaya devam etti. Canalys’e göre Xiaomi, tablet satışlarında 2022’nin ilk çeyreğinde Çin’de 3. sırada yer aldı. Xiaomi Pad 5 serisi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında piyasaya sürülmesinden bu yana en çok gelir getiren IoT kategorilerinden biri haline geldi.
Çeşitlendirilen gelir akışlarıyla desteklenen internet hizmetlerinde güçlü büyüme kaydedildi
Şirketin internet kullanıcı tabanının genişlemeye devam etmesi ve çeşitlendirilen gelir akışları sayesinde yılın ilk çeyreğinde internet hizmetleri alanındaki güçlü büyüme devam etti. Şirketin internet hizmetlerinden elde ettiği gelir bir önceki yıla göre yüzde 8,2 arttı ve 7,1 milyar RMB oldu. 2022 Mart ayında dünya genelinde aktif MIUI kullanıcı sayısı, yıllık 104 milyon artışla 529 milyona, Çin’de ise 17 milyon artışla 136 milyona çıkarak tarihi zirvesine ulaştı. Çin’de aktif MIUI kullanıcı sayısı 6 çeyrektir üst üste artarak internet hizmetleri alanının gelecekteki gelişimi için sağlam bir temel oluşturdu.
Platform stratejisi, içerik tekliflerinin genişletilmesi ve üst düzey marka reklamcılığının güçlendirdiği Xiaomi’nin hem TV katma değerli hizmet gelirleri hem de TV reklam gelirleri çeyrek bazda en yüksek seviyeye ulaştı. 2022 yılının Mart ayında akıllı TV (Xiaomi Box ve Xiaomi TV Stick dahil) aktif kullanıcı sayısı ilk kez 50 milyonu aştı. 31 Mart 2022 itibarıyla ücretli TV abone sayısı 5,5 milyona erişti. 2022 yılının ilk çeyreğinde reklam gelirleri, arama gelirleri, performans ve marka reklam gelirlerindeki büyümeye bağlı olarak geçtiğimiz yıla göre yüzde 16,2 artışla 4,5 milyar RMB’ye ulaştı.
Dünya genelinde kullanıcı sayısındaki önemli artış sayesinde Xiaomi’nin yurt dışı internet hizmetleri işi güçlü büyüme ivmesini sürdürdü. 2022’nin ilk çeyreğinde, yurt dışı internet hizmeti gelirleri yıllık bazda yüzde 71,1 artışla 1,6 milyar RMB’ye ulaştı. Yurt dışı internet hizmeti gelirlerinin toplam internet hizmetleri gelirine olan katkısı büyümeye devam ederek yüzde 21,9 ile çeyrek bazda en yüksek düzeye ulaştı.
Dünya genelinde genişleyen ticari operasyonlarla birlikte internet hizmetleri alanındaki büyüme devam etti
Xiaomi’nin yurt dışı ticari operasyonları, şirketin küreselleşme stratejisiyle birlikte sağlıklı bir gelişme kaydetti. İlk çeyrekte yurt dışı pazarlardan elde edilen gelir 37,5 milyar RMB’ye ulaştı ve toplam gelirin 51,1’ini oluşturdu.
Canalys’e göre Xiaomi, akıllı telefon satışlarında yılın ilk çeyreğinde 49 ülke ve bölgede ilk üçte yer alırken dünya genelinde 68 ülke ve bölgede ilk beş arasında yer aldı. Şirket, Avrupa’daki akıllı telefon satışlarında 2022’nin ilk çeyreğinde yüzde 19,7 pazar payıyla 3. sırada yer almaya devam etti.
Xiaomi, yurt dışı mobil telekom operatörü kanalını büyütmeyi sürdürdü. Canalys’e göre Xiaomi, ilk çeyrekte Çin dışı pazarlarda (Hindistan, Sri Lanka, Nepal ve Bangladeş hariç) mobil telekom operatörü kanalları üzerinden yıllık bazda yüzde 10’un üzerinde artışla 5,7 milyondan fazla akıllı telefon satışı gerçekleştirdi. Xiaomi, mobil telekom operatörü kanalı üzerinden yapılan akıllı telefon satışlarında 38 yurt dışı pazarda ilk üç sırada yer aldı.
Araştırma ve geliştirme yatırımlarındaki artış sürüyor
Teknoloji geliştirme, Xiaomi’nin faaliyetlerinin temel taşı olmaya devam etti. Şirket, teknolojik inovasyonlar ve ürün kalitesinin sürekli artmasına yönelik bağlılığını ilk çeyrekte de korudu. Yılın ilk çeyreğinde araştırma ve geliştirme alanındaki harcamalar yıllık bazda yüzde 16 artışla 3,5 milyar RMB’ye ulaştı. Teknolojik inovasyonlar ve diğer yeni girişimlerle ilgili yatırımları 425 milyon RMB’ye ulaştı. 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla Xiaomi’nin onaylanmış patent sayısı 26 bine ulaşırken dünya genelinde patent başvuru sayısı 53 bini aştı.
Xiaomi, görüntüleme ve şarj teknoloji alanlarında yeni inovasyonlarla teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Xiaomi’nin görüntüleme teknolojileriyle ilgili dünya genelinde 980’den fazla onaylanmış ve 2.400’den fazla başvuru aşamasında patenti bulunuyor. Xiaomi’nin şarj teknolojileriyle ilgili 390’ı kablolu hızlı şarj için olmak üzere dünya genelinde 1.550’nin üzerinde patent başvurusu var. Şirketin kapsamlı ve çeşitlendirilmiş patent portföyü, marka ve genel kalite açısından yaptığı atılımların en büyük destek kaynağı oldu.
Şirket ayrıca, sürdürülebilir ekonominin gelişimini aktif olarak destekleyen ticari operasyonlarına ve yönetimine çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişimi dahil etti. Faaliyetlerine dayalı olarak enerji, sera gazı emisyonları ve su ile ilgili birden fazla çevresel hedef belirledi. Xiaomi, kendi işlettiği ofis alanlarında kişi başına enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını 2026 yılında 2020 yılına göre sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 4,5 oranında azaltmayı hedefliyor. Şirket ayrıca, kendi işlettiği ofis alanlarında 2026 yılında kişi başına düşen su tüketiminin 2020 seviyelerini geçmemesini kararlaştırdı.
Toplumdaki farklı paydaşların ihtiyaçlarını tam olarak anlayan Xiaomi, erken afet uyarılarında da dikkate değer başarılar elde etti. Şirketin deprem erken uyarı sisteminin kapsama alanı, 2021 yılında Çin’deki yoğun nüfusa sahip deprem bölgelerinin yüzde 90’ından fazlasına ulaştı. Şirket 2022 yılının Mart ayında Endonezya’da, kullanıcıların deprem sırasında hızla sığınacak yer bulmalarına yardımcı olmak için akıllı telefonlarda ”Erken Deprem Uyarısı” özelliğinin denemelerine başladı.
Şirket, son dönemde kamu refahına yönelik girişimleri, yetenek geliştirme ve teknoloji eğitimlerine olan katılımını daha da artırdı. 2022 yılının Ocak ayında Hong Kong merkezli Xiaomi Foundation Limited, önümüzdeki beş yıla yayılacak şekilde toplamda 10 milyon RMB bağışla Xiaomi Spor Bursu’nu hayata geçirdi. 2022 yılının Nisan ayında ise Pekin Xiaomi Vakfı, Pekin Üniversitesinde entegre devreler, psikoloji ve bilişsellik alanlarında teknolojik araştırma ve inovasyonları teşvik etmek için Xiaomi İnovasyon Fonu’nu hayata geçirdi.
Son olarak grup, endüstriyel alanda yaşanan olumsuzlukların ve COVID-19’un neden olduğu etkilerin üstesinden gelmek için çevrimdışı mağaza iş ortaklarına ve çalışanlarına 2021 yılından bu yana 120 milyon RMB değerinde sübvansiyon sağladı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir