Prof. Dr. Selçuk Şirin, Bilfen Okulları Öğretmenleri İle Buluştu
GÜNDEMAkademisyen, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Selçuk Şirin, Bilfen Okullarında görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi. Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleşen söyleşide Şirin, hem online hem de canlı olarak kendisini takip eden 6 bin Bilfenli öğretmene tavsiyelerde bulundu. 19. yüzyıl mantığıyla kurulan okulların ve eğitim sisteminin 21. yüzyıla yetmediğini, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için yeni yollar bulmamız gerektiğini söyleyen Şirin, bu konuda öğretmenlere çok fazla görev düştüğünü belirtti.
Akademisyen, yazar ve araştırmacı Prof. Dr. Selçuk Şirin, Bilfen Okullarında görev yapan öğretmenlerle bir araya geldi. Bilfen Çamlıca İlköğretim Okulu konferans salonunda gerçekleşen söyleşide Şirin, hem online hem de canlı olarak kendisini takip eden 6 bin Bilfenli öğretmene tavsiyelerde bulundu. 19. yüzyıl mantığıyla kurulan okulların ve eğitim sisteminin 21. yüzyıla yetmediğini, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak için yeni yollar bulmamız gerektiğini söyleyen Şirin, bu konuda öğretmenlere çok fazla görev düştüğünü belirtti.
2022-2023 eğitim döneminin başlamasına sayılı günler kala Bilfen Okullarındaki öğretmenler, eğitimlerine kaldığı yerden devam ediyor. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri ve yeni dönem için adaptasyon sürecini başarıyla geçirebilmelerini sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların son ayağında New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin ”21. Yüzyılda Öğretmen Olmak” başlıklı çalışmasını öğretmenlerle paylaştı. Konferansı canlı ve online olarak izleyen 6 bine yakın öğretmene bugünden itibaren öğretmenlik mesleğinin değişeceğinin vurgusunu yaptı.
‘İçerik üreten öğretmen modeline geçmiş olacağız’
Son 3 yıl içinde özellikle pandemi ile öğretmenlik mesleğinin rolünün değiştiğini, öneminin arttığını ve eğitim sisteminin dönüşüme girdiğini söyleyen New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin, ”Öğretmen artık sadece ders veren kişi olmaktan çıktı. Bu dönemde öğretmenlik ikiye ayrılacak. Birincisi eğitim tasarlayan ve içerik üreten öğretmenler. Diğer grup ise öğrenciyi motive eden, öğrenmesi için onları hırslandıran ve doğru bilginin kaynağı için onlara yol gösterenler. Burada önemli olan durum, motivasyondur. Bilgiyi alıcı veya üretici olan kişinin motivasyonunu sağlayan rehberlik eden öğretmendir. Öğretmen modeli sürekli güncellenecek. İçerik üreten öğretmen modeline geçmiş olacağız. Düşünün bir öğretmen sadece kendi sınıfı kadar öğrenciye ulaşabilir. Ama bu şekilde içerik üreterek daha fazla öğrenciye ulaşmış olur. ” Konuşmasında geleceğin öğretmenliğine dikkat çeken Şirin, eğitimdeki sorunların ancak öğretmenlerle çözüleceğini söyledi. Şirin; ”21. yüzyıl ve geleceğin öğretmenleri için en önemli nokta zihnin esnek olmasıdır. Bilim sürekli değişen bir kavram ve elbet bir gün değişebilir. Öğretmen değişim ve dönüşüme inanmalıdır. Örneğin matematiğe ihtiyaç duyması için ihtiyaç yaratmak ve o tutkuyu sağlayabilmek öğretmenin görevidir” dedi.
Yürüttüğü ”1 Milyon Kitap” sosyal sorumluluk projesi hakkında da bilgi veren Şirin, ”Okulöncesi dönemde zekâ demek, kelime hazinesi demektir! Her sene 1 milyon çocuğa 6 milyon kitap dağıtmak istiyoruz” dedi. Şirin projenin işleyişini şöyle anlattı: ”Uzman bir ekip eliyle yürütülen proje ile, evinde kitap olmayan ihtiyaç sahibi çocuklara, bu projeye özel olarak hazırlanan altı kitaptan oluşan ilk kitap seti hediye ediliyor. Böylece toplamda 1 milyon bebeğe ilk kitaplığını kurmada katkı sağlanıyor, ailelerine de kitap okumanın önemi anlatılıyor.”
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir