© Ay Türk Haber 2022

Pancar Şefliği, dava sonucu beklenmeden satılıyor!

”Hizmet alanı ”rant” alanı olmasın!”

”Hizmet alanı ”rant” alanı olmasın!”

Lüleburgaz’da bulunan T.C. Şeker Fabrikaları A.Ş. mülkiyetindeki taşınmazın, Lüleburgaz Belediyesi’nin imar planlarında uzun yıllar önce ”hizmet alanı” olarak belirlenmesine rağmen hızlı bir karar ile Özelleştirme İdaresi’ne devredilip dava süreci beklenmeden satış için dosya alımının son tarihi olarak 10 Ağustos’un belirlenmesine tepki gösteren Başkan Gerenli, ”Hizmet alanları rant için değil halk için kullanılır. Tüm yasal sürece rağmen bu taşınmazı satın alacak kişi bu davanın muhataplarından biri olacaktır. Lüleburgaz halkı adına sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

T.C. Şeker Fabrikalarına ait olan ve bir süre önce kapatılan Pancar İşletme Şefliği arazisinin, belediye imar planlarında ”hizmet alanı” olarak belirlenmesine rağmen 2020 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından ”5 katlı ayrık konut nizam alanı” olarak değiştirilmesine karşı Lüleburgaz Belediyesi’nin açtığı davaların hukuki süreci devam ederken, satışın gerçekleşmesi adına dosya alımının son günü olarak 10 Ağustos belirlenmesine Lüleburgaz Belediye Başkanı Dr. Murat Gerenli tepki gösterdi. Başkan Gerenli Pancar İşletme Şefliği’nin bulunduğu alanın hizmet alanı olduğunu bir kez daha vurgulayarak, söz konusu bölgenin ranta kurban gitmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini bir kez daha tekrarladı.

Halkın alanı rant alanı olmasın!

Başkan Gerenli, Lüleburgaz Belediyesi’nin tasdikli imar planlarında bölgenin ”Belediye Hizmet Alanı” olarak belirlendiğini hatırlatarak, ”Lüleburgaz Belediyesi olarak söz konusu bölgede Lüleburgaz’a yakışır şekilde Yaşlı Gündüz Bakım Evi ve sosyal donatı alanlarının yer aldığı çok güzel bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyorduk. Ancak Lüleburgaz’ın kalbindeki bu alan, hızlı bir karar ile 5 katlı ayrık konut nizam alanı olarak değiştirildi. Daha da kötüsü, belediye olarak bu haksız değişikliğe karşı açtığımız davaların hukuki süreci devam ederken, adaletin vereceği karar beklenmeden halk alanı rant alanına dönüştürülmek isteniyor. Ancak burayı amacına uygun bir şekilde Lüleburgaz halkına kazandırmak için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Halkın alanını halka kapatacaklar

Lüleburgaz Belediyesi’nin dava konusu taşınmaz üzerindeki imar plan düzenlemelerini yaparken belediyelerin yasalarla yükümlendiği sosyal görevlerini yerine getirme düşüncesiyle hareket ettiğini belirten Başkan Gerenli, ”Yapılan imar planı değişikliği ile bu taşınmazın bulunduğu alan vatandaşın kullanımına kapatılacaktır. Düzenleme, kamu yararı amacına uygun değildir ve kamusal fayda içermemektedir. Yapılan bu değişikliğin kent açısından da önemli sakıncaları bulunmaktadır. Yapılan plan değişikliği ile belediye hizmet alanının konut alanına dönüştürülmesi ile şehir içinde bu bölgede nüfus yoğunluğu artacak, mevcut ve yerleşik yollar yeterli gelmeyecek, trafik sorunlarına, sosyal ve teknik altyapı standartlarının düşmesine sebep olacaktır. Bu durum şehircilik ilkeleri, plancılık uygulama esasları ile planlama tekniklerine açıkça aykırıdır.

”Yüklenici de davanın muhatabıdır!”

Öte yandan Başkan Gerenli, hukuki süreç devam ederken T.C Şeker Fabrikaları A.Ş. arazisini satın almak isteyecek yüklenicileri de uyardı. Başkan Gerenli, ” Hukuki süreç devam etmesine rağmen ihalenin gerçekleştirilmesiyle birlikte ihaleyi alan yüklenici de davanın muhatabı olacaktır.” diye konuştu.

”Telafisi imkânsız olacak”

Başkan Gerenli, taşınmazın, adaletin vereceği kararın beklenmeden satılmasının geri döndürülemeyecek zararlar oluşturacağını söyleyerek, ”Belediye tarafından açılan davaların konusunu teşkil eden taşınmazın satılması halinde dava konusuz kalacak ve dava açmaktaki hukuki menfaat ortadan kalkacaktır. Ayrıca taşınmazın mülkiyetinin satış suretiyle el değiştirmesi halinde sonradan telafisi imkânsız bir durum da meydana gelecektir” dedi.

Dava süreci nasıl işledi?

Lüleburgaz Belediyesi T.C. Şeker Fabrikaları A.Ş. mülkiyetindeki taşınmazın tasdikli imar planlarında ”belediye hizmet alanı” olarak belirlenmesine rağmen ”konut alanına” dönüştürülmesine karşı harekete geçmişti. Yasal askı sürecinde belediye tarafından plan değişikliğine itiraz edilmişti. Ancak yasal süresi içinde yapılan bu itiraza cevap verilmemiş ve itirazın sonucu açıklanmamıştı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından itirazın yasal süresi beklenmeden 2 Ocak 2020 tarihinde plan değişikliği Resmi Gazete’de yayınlandı. Tüm bunlara rağmen mücadeleyi bırakmayan Lüleburgaz Belediyesi Cumhurbaşkanlığı kararına karşı dava açtı. Dava ilk olarak Danıştay 6. Dairesi tarafından usul yönünden ”Süre aşımı” nedeniyle reddedildi. Fakat Lüleburgaz Belediyesi’nin yaptığı temyiz talebi kabul edildi. Danıştay 6. Dairesi’nin kararı bozulup, yargılama tekrar başladı. Lüleburgaz Belediyesi tarafından imar planları değişikliğinin kesinleştiğinin bildirilmesi üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın işlemine ve Cumhurbaşkanlığı kararına karşı 2.dava açıldı. Bu davada keşif yapıldı. Şu anda bilirkişi raporu beklenmektedir.

Lüleburgaz Belediyesi, açtığı her iki davada da taşınmazın fiili ve hukuki durumunda bir değişiklik yapılmaması için yürütmenin durdurulması talebinde bulunmuştur. Yürütmenin durdurulması talebi üzerinden 15 ay geçmesine rağmen herhangi bir karar verilmemiştir. Davalar devam ederken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde ”yatırımcılara duyuru” başlıklı metin ile Pancar İşletme Şefliği arazisinin satılması yönünde ilana çıkılması üzerine Belediye Danıştay’a yeniden başvurup yürütmenin durdurulması talebini yineleyerek ivedilikle değerlendirilmesini talep etmiştir. Talep sonucu hala beklenmektedir.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER