Kalitesiz hurmalardaki gizli tehlike: Glikoz şurubu
SAĞLIKİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Açık, hurmalara katılan glikoz şurubu hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Açık, hurmalara katılan glikoz şurubu hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
İSTANBUL (İGFA) - Son yıllarda çok faydalı bir potasyum ve lif kaynağı olan hurmalarda da glikoz şurubunun tespit edilir hale gelmesi, sağlık açısından tehlikeli boyutu gözler önüne serdi.
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Açık, hurmalara katılan glikoz şurubu hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Glikoz şurubunun vücuda alındığında ön etki olarak vücudun şeker dengesini alt üst ederek, hormonal sistemi bozduğunu belirten Dr. Açık, glikoz şurupları früktoz da içerdiğinden insüline gerek kalmadan da trigliserid ve yağlara hızlıca dönüştüğünü ifade ederek, "Karaciğerimizin de gereksiz yorulmasına sebep olur. Yani yapay tatlandırıcı olan bu şuruplar; vücuda alındıktan sonra hızla insülin seviyesinde artışlara sebep olur, gereksiz ve yüksek insülin seviyesi ile bedenimizde yağlanma artışı, uyku hali ve obeziteyi tetikler" dedi.
Asıl problem fazla şeker tüketiminin yağlanma ve obeziteye sebep olarak kanser riskini artırması olduğunu kaydeden Dr. Açık, "Dolayısıyla çok fazla şeker tüketimi uzun vadede indirekt olarak kanser gelişimi ile ilişkilendirilebilir. Tüm şekerler ise kötü değildir. Meyveler, sebzeler, süt ürünleri ve tam tahıllı karbonhidratlarda doğal olarak bulunan şeker dengeli bir diyetin parçasıdır. Tüm hücrelerimizin şekere ihtiyacı olması nedeniyle şekeri olabildiğince doğal yollardan almak en doğru çözüm olacaktır" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir