İşitme kaybı çocuklarda okul başarısızlığına yol açabilir
GÜNDEMOkula başlarken çocuklara işitme değerlendirmesi yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Medical Park Yıldızlı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, ”Sese tepkilerin azalması, televizyon izlerken yüksek sesli dinlemek, konuşma sırasında kelimeleri tekrarlatıyor olmaları, okul başarısında azalma çocuklarda işitme kaybının olabileceğini gösteren belirtilerdir” dedi.
Okula başlarken çocuklara işitme değerlendirmesi yapılmasının önemli olduğunu söyleyen Medical Park Yıldızlı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, ”Sese tepkilerin azalması, televizyon izlerken yüksek sesli dinlemek, konuşma sırasında kelimeleri tekrarlatıyor olmaları, okul başarısında azalma çocuklarda işitme kaybının olabileceğini gösteren belirtilerdir” dedi.
İşitmenin insanlar için vazgeçilmez bir özellik olduğuna dikkat çeken Medical Park Yıldızlı Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, ”İşitme, yakın fiziksel çevremizde gerçekleşen olaylar hakkında süreklilik gösteren bir bilgi kaynağıdır. Fiziksel güvenlik için önemli olan uyarı sinyallerinin alınmasını sağlar, fiziksel beceriyi kazanmak ve sürdürmek için kişiye yardım eder, dünyanın geri kalanı ile bir bağ oluşturur, içgüdüsel olarak mental sağlığa katkıda bulunan duygusal bir bağ olur ve sosyal rahatlık sağlar” diye konuştu.
GELİŞİMSEL GECİKMELERE YOL AÇABİLİR
İşitme kaybı nedeniyle dinleme güçlüğü yaşayan bebek ve çocukların gelişimsel gecikmeler bakımından risk altında olduğunu işaret eden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, ”İşitme becerilerini ve dil gelişimini destekleyen işitme kaybının erken tanısı ve uygun müdahale programları ile bu riskler en az düzeye indirilebilmektedir. İşitme kayıplı çocuklar erken dönemde tanılanmadıkları ve tedavi edilmediklerinde ilk etkilenme dil ve konuşma gelişiminde başlar” açıklamasında bulundu.
ERKEN TANI ÖNEMLİ
Erken dönemde meydana gelen işitme kaybının çocuk üzerindeki etkileri olabildiğini belirten Prof. Dr. Erkan Vuralkan, şunları söyledi:
”Alıcı (receptive) ve ifade edici (expressive) iletişim becerilerinin gelişiminde gecikme (konuşma ve dil), dil geriliklerine bağlı meydana gelen öğrenme güçlükleri ve düşük akademik başarı, iletişim bozukluklarının yol açtığı sosyal izolasyon ve azalmış benlik saygısı, mesleki seçimler gibi etkiler ortaya çıkar. Bu nedenle işitme kaybının olumsuz etkilerini en aza indirmek için erken tanı ve müdahale stratejileri (tıbbi, odyolojik ve eğitimsel) oldukça önemlidir.”
OKULA BAŞLARKEN İŞİTME DEĞERLENDİRMESİ YAPILMALI
Okula başlarken çocuklarda işitme değerlendirmelerinin yapılması ve ebeveynlerin bu konuda duyarlığının önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erkan Vuralkan, çocuklarda işitme kaybını hissettiren belirtileri şöyle sıraladı:
”Sese tepkilerin azalması, televizyon izlerken yüksek sesli dinlemek, konuşma sırasında kelimeleri tekrarlatıyor olmaları, okul başarısında azalma çocuklarda işitme kaybının olabileceğini gösteren belirtilerdir. Bu belirtiler görüldüğünde öncelikle çocuk kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeli, işitsel testler yapılmalıdır.”
İLAÇ TEDAVİSİ YA DA AMELİYAT UYGULANABİLİR
Çocukta işitme kaybı saptanması durumunda ne yapılması gerektiğine de açıklık getiren Prof. Dr. Erkan Vuralkan, ”Bu işitme kaybı işitme organı ya da işitme sinirine bağlı ise işitme düzeyine göre cihaz önerilebilir. Geçirilmiş kulak enfeksiyonu ya da orta kulak yerleşimli sıvı gelişimi mevcutsa kulak burun boğaz hekiminin önerisine göre ilaç tedavileri ya da ameliyat uygulanabilir. Öncelikle ailenin dikkati ve çocuk üzerindeki izlenimleri hasta ile hekimi buluşturabilir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir