İklime Uyum ve Dirençli Binaların Konuşulacağı Yeşil Rapido 2022 için Geri Sayım Başladı
GÜNDEMBu yıl 9. kez düzenlenecek olan Yeşil Rapido 2022 Konferansı; 8 Haziran 2022 tarihinde, Dünya Çevre Haftası’nda, MSGSÜ iş birliği ile Mimar Sinan Üniversitesi’nin Fındıklı Yerleşkesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda ‘İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik’ temasıyla gerçekleşecek.
Bu yıl 9. kez düzenlenecek olan Yeşil Rapido 2022 Konferansı; 8 Haziran 2022 tarihinde, Dünya Çevre Haftası’nda, MSGSÜ iş birliği ile Mimar Sinan Üniversitesi’nin Fındıklı Yerleşkesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda ‘İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik’ temasıyla gerçekleşecek.
Kent ölçeğindeki politikalardan bina ölçeğindeki uygulamalara kadar iklime uyum ve dirençlilik konusunun masaya yatırılacağı, örnekler ve çözüm önerilerinin paylaşılacağı Yeşil Rapido 2022, Ekoyapı ve Business World Global organizasyonunda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile gerçekleşecek ve Türkiye’nin ekonomi kanalı Ekotürk’ün Medya Sponsorluğu’nda yapı sektörünün tüm temsilcilerini bir araya getirecek.
KONFERANSIN AÇILIŞ KONUŞMASINI FATMA ŞAHİN YAPACAK
Tüm gün sürecek olan konferans programının açılış konuşmasını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin yapacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iklim değişikliğiyle uyum ve dirençli altyapı kapsamında proje hayata geçiren Türkiye’nin ilk belediyesi olma özelliğini taşıyor. ‘Gaziantep Ekolojik Kent Projesi’ dünya’nın temel sorunları arasında ilk sıralarda yer alan küresel ısınmaya karşı geliştirilen bir iyileştirme projesi. Uluslararası bildiride yer bulan bu proje Türkiye’nin tek projesi olarak tüm dünyaya model oldu. Fatma Şahin açılış konuşmasında bu model projenin detaylarını aktaracak.
‘İKLİME UYUM SÜRECİNDE İZLENMESİ GEREKEN YOLLAR’ MASAYA YATIRILACAK
İlk oturum ‘İklime Uyum Sürecinde İzlenmesi Gereken Yollar’ başlığı altında gerçekleşecek. Moderatörlüğünü Yüksek Mimar Kıvanç İlhan’ın yapacağı oturumda Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği Genel Sekreteri Yasemin Somuncu, UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ve Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı iklim değişimine uyum sürecinde yapılması gerekenler konusunu tartışacak.
GELECEĞİN ŞEHİRLERİNİ TASARLAMAK İÇİN ÖNCÜLÜK EDEN İSİM: CARLOS MORENO
Çağrılı konuşmacılardan ilki olan Profesör Carlos Moreno, 15 Dakikalık Şehir Modeli’nin sahibi, uluslararası üne sahip bir bilim adamı. Şubat 2015’ten bu yana, Paris Belediye Başkanı’nın Akıllı Şehirler Özel Elçisi görevini yürüten Moreno, karmaşık sistemleri incelerken odağını şehirlere çevirmiş ve çalışmalarını Akıllı Şehirler üzerinden devam ettirmektedir. Moreno, şu anda geleceğin şehirlerini tasarlamak için uluslararası çabalara öncülük etmekte ve kentsel çevrelerin değişimini incelemek için dünyanın dört bir yanından uzmanları bir araya getirerek uluslararası konferanslar düzenlemektedir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTSEL YAŞAM İÇİN FARKLI DÜŞÜNCE BİÇİMLERİ
Yeşil Rapido Konferansının 2. Oturumu ‘Kentsel Kamusal Mekân Kullanımını Güçlendiren Yeni Düşünce Biçimleri’ başlığı altında gerçekleşecek ve oturumda sürdürülebilir kentsel yaşam için, kamusal mekânları temel alan konvansiyonel yaklaşımlardan farklı yeni düşünce biçimleri ele alınacak. Sağlıklı Sokaklar Projesi, TAK deneyimi, Col•lectiu Punt 6 profesyonel kadınlar kooperatifi gibi örnekler üzerinden taktiksel şehircilik ve katılımcı planlama kavramları tartışılacak.
Moderatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı Direktörü Dr.Banu Tomruk’un yapacağı oturumun panelistleri; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Akıllı Şehirler Kıdemli Danışmanı Sibel Bülay, Arup, Kentsel Tasarım ve Planlama Hizmetleri Lideri Sertaç Erten, Kentsel Strateji kurucusu Ali Faruk Göksu.
MİMARLIK SADECE BİNA YAPMAK DEĞİL
Çağrılı konuşmacılardan ikincisi, sektördeki deneyimi, küçük ölçekli konutlardan milyonlarca dolarlık ticari, kurumsal ve tarihi koruma projelerine kadar uzanan In.Site: Architecture Kurucu Ortağı Yüksek Mimar Ali Yapıcıoğlu. Yapıcıoğlu’nun tasarımda elini sürekli olarak yönlendiren parametreler sürdürülebilirlik ve bağlama duyarlılık. Doğal ve yerel malzeme kullanımı ve binalarda enerji kontrolünü tasarımlarına entegre eden ve mimarlığı sadece bina yaparak değil, aynı zamanda felsefe ve sosyolojiyle ele alıyor.
AFETLERİN EN AZ HASARLA ATLATILMASINDA YENİ TEKNOLOJİLER NELER?
Afetler on binlerce yıldır, binaların ve şehirlerin dirençliliğinin sınandığı büyük etkileri oluşturdu. Şehirler, bu etkilere ancak büyük kayıplar sonrası direnebilmiş ve insanlı ağır bedeller ödenmiş bir bilgi birikimine kavuştu. 3. oturumda afetlerin kentlere etkisi ve iyileşme süreci, konusunda hâkim panelistler tarafından ele alınıp, olası afetlerde kadim ve yeni teknolojiler/yöntemler tartışılacak.
Yeşil Rapido Konferansının 3. Oturumu ‘Dirençli Binalar İçin Geçmişten Dersler ve Gelecekte Beklenenler’ başlığı altında gerçekleşecek. Moderatörlüğünü MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Dr. Kurtuluş Atasever’in yapacağı oturumun panelistleri; İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Yapısal ve Deprem Mühendisliği Profesörü Oğuz Cem Çelik, afet risk yönetimi ve iklim değişikliği dayanıklılığı uzmanı Erdem Ergin ve UNESCO ICOMOS ISCEAH Türkiye Bilimsel Üyesi, Prof. Dr. Bilge Işık.
SİSMİK TASARIMDA TECRÜBE: PROF. DR. TORU TAKEUCHI
İnşaat Mühendisi olan Toru Takeuchi sektördeki uzun deneyiminin ardından 2009 yılında Tokyo Teknoloji Üniversitesi’ne profesör olarak göreve başlamış ve günümüzde tam zamanlı olarak mimarlık ve inşaat mühendisliği profesörü olarak görevini sürdürmekte. Çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülen Profesör Takeuchi’nin araştırma alanları arasında; yapısal tasarım, çelik yapılar, sismik yalıtımı ve tepki kontrolü gibi sismik tasarım gibi konuları yer alıyor.
HİBRİT KONFERANS İLE BİLGİYE ULAŞIMDA FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANACAK
9 yıldır daha yaşanabilir kentler ve sağlıklı yapılı çevreler tasarlamanın önemini sürdürülebilirlik çerçevesinde ele alan Yeşil Rapido, bu yıl ”İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik’ temasıyla hibrit olarak hayata geçiyor. Pandemi döneminde hepimizin hayatının parçası haline gelen online görüşmeler pandeminin sona ermesiyle birlikte yerini geleneksel organizasyonlara bırakmaya başladı. Ancak online buluşmaların avantajları da yadsınamaz bir gerçek. Katılımcılar açısından fırsat eşitliği sağlamasının yanı sıra, zamandan ve maliyetten de tasarruf imkânı sunan online katılım ile hem konuyla ilgili daha fazla kişiye ulaşılabiliyor, hem de çevre dostu bir yaklaşım ortaya konuluyor.
ÜCRETSİZ KAYIT İMKÂNI
8 Haziran 2022 tarihinde, ”İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik” temasıyla MSGSÜ Fındıklı Yerleşkesi, Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda gerçekleştirilecek olan ”Yeşil Rapido”ya katılmak isteyenler, yesilrapido web sitesi üzerinden kayıt formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirebilecekler.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir