Dekan Akyol, “Ebeler ve hemşireler salgında kilit rol oynadılar”
GÜNDEMEge Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri tarafından ilki düzenlenen ”Dünya Ebeler Günü” kutlaması gerçekleştirildi. EÜ Kültür Sanat Evinde gerçekleştirilen etkinliğe Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asiye Akyol ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri tarafından ilki düzenlenen ”Dünya Ebeler Günü” kutlaması gerçekleştirildi. EÜ Kültür Sanat Evinde gerçekleştirilen etkinliğe Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asiye Akyol ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman Soğukpınar’ın yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılışında konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akyol, salgın sürecinde herkesin bir sınavdan geçtiğini ama en önemlisi sınavın ebelerin ve hemşirelerin verdiğini söyledi. Dekan Prof. Dr. Akyol, ”Hepimiz yaşadığımız bu süreçte çok iyi bir şey anladık ki sağlık ekiplerinin içerisinde önemli bir yapbozun parçası olan ebeler ve hemşireler kilit rol oynadılar. Başarıyla bu süreci yönettiler. Sağlığın içerisinde hastalığı çok iyi yönettiler. Dolayısıyla Uluslararası Ebelik Konfederasyonu (ICM) 2020 yılını ebe ve hemşire yılı olarak ilan etti. Yapılan çabaların görünür kılınması için yapılmıştır. Aslında vitrinde olmanın ne kadar önemli olduğunu bu süreç içinde gözlemledim. Yaptığımız her şeyin iyi olduğuna inanmak kadar onun doğru bir şekilde sahiplenilmesi de çok önemli. Bu sebeple öğrencilik yıllarından başlayan bu görünür kılma çabalarını çok destekliyorum” diye konuştu.
”Ebelik, insanlığın olduğu günden bugüne var olan bir meslek”
Dünya Ebelik Gününün kendileri için çok kıymetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Soğukpınar, ”Ebelik, insanlığın olduğu günden bugüne var olan bir meslek. Önceden anneden kızına geçen geleneksel bir roldü. Bugün ise dünyada 100 yılı geride bırakmış konfederasyonun temsilcileri ve adayları var. Bundan tam 100 yıl önce Uluslararası Ebelik Konfederasyonu kurulmuştur. Türkiye’de 3 tane derneği var. Ebeliğin aldığı mesafeyi gözlerimizle görmekten büyük kıvanç duyuyoruz. Dünya Sağlık Örgütü, ebeliğe yatırım yapılması gerektiğini vurguluyor. Ebeliğe yatırım yapmak demek hayata yatırım yapmak demek. Sağlık hizmetlerini bütünleştirin, doğum öncesi dönemde, doğumda, sonrasında ebeyi mutlaka yanınıza alın. Yalnız bırakmayın çünkü onlar çok kıymetli. Yaşayarak, hissederek hizmet veren ebe meslektaşlarımıza saygıyla sevgiyle selamlıyorum” dedi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan Ebe Bülten’in hazırlandığından bahseden Prof. Dr. Soğukpınar, ”Ayrıca sizlere ‘Ebe Bülten’in okuyucu ile buluşmasının bizleri ne kadar mutlu ettiğini söylemek isterim. Ebe Bülten 2. sınıf ebelik bölüm öğrencilerimin Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında hazırlamış olduğu bültendir. Ebeliğin sesi olmak istedik ve Ebe Bülten ilk sayısını 2022’nin Nisan ayında çıkardı. Türkiye’de artık Ebe Bülten var ve artık insanlar ebeliğe dair her şeyi okuyabilir ve öğrenebilir ” diye konuştu.
Ebe adaylarından ”Sen gebeysen ben ebeyim” gösterisi
Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin ebelerle ve halkla yaptıkları röportajların video kayıtları sunuldu. ”Bana ebeliği anlat” adlı röportajda ebelerin ve halkımızın gözünden mesleğe bakışlarının öğrenilmesi hedeflendi. Ebeler ”Hastalarınıza sabır ve hoşgörüyle yaklaşın ve onlara elinizden geldiği kadar yardımcı olun” tavsiyesinde bulundular. Diğer taraftan halk röportajında halkımız ebeler için ”Doğumda ve doğum sonrasında bizlere büyük destekleri oldu. Onlarla hala görüşüp onlara danışıyorum.” dediler.
Öğrenci ebe Büşra Sena Yılmaz ve Öğrenci ebe Sinem Çakalın solistlik yaptığı dinleyicilerin aktif katılım sağladığı müzik dinletisi sunuldu. Müzik dinletisinin ardından gebelerin ve gebe yakınlarının bebekleri için kendi yöntemlerini uygulamakta ısrarcı olmalarına karşı bilirkişi olan ebelerin tavırlarını anlatan ”Sen gebeysen ben ebeyim” adlı tiyatro gösterisi oynandı. Gösteri boyunca ebelerin hastalarla iletişimi ve sağlık çalışanlarına şiddete dikkat çekildi. Kaynana rolüyle geleneksel yöntemleri uygulamada ısrarcı bilinçsiz hasta yakını ve baba rolüyle erkek doktora karşı olan uzman görüşlerini hiçe sayan hasta yakını tiplemesi sergilendi. Öğrenciler hem güldürüp hem düşündürerek seyirciyi tiyatro sonrası bilgilendirerek ülkemizde sağlık çalışanına uygulanan şiddete dikkat çektiler. Oyuncuların kısa sürede sahneye hakimiyetini arttıran ve oyunculuklarını yöneten İsrafil Demir programın sonunda teşekkür belgesi alan eğitmenlerden biri oldu.
Programın sonuna doğru öğrencilere gönülden destek veren Onur kahveci ve Halk dansları bölümü Doç. Dr. Bora okdan’nın yardımlarıyla Vals ve halk dansları gösterisi sunuldu ve yardımlarından dolayı değerli iki insana da teşekkür belgesi verildi. Öğrencilerin keyifli ve bilgilendirici gösterisinde onlara eğitmenlerin dışında maddi manevi destek sağlayan Seray Yıldırım da Neriman Soğukpınar’ın öğrenciler adına verdiği teşekkür belgesini alan isimlerden oldu. Program akademisyenler tarafından büyük takdir görürken programı düzenleyen ebelik 2.sınıf öğrencisi Berrin Göç de teşekkür belgesi alarak sabrının ve emeğinin karşılığını almış oldu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir