Değirmenköy’de bir ilk daha: “Çadır hayvancılığı”
DEĞİRMENKÖYDeğirmenköy’ün girişimcileri, Değirmenköy’e ilkleri yaşatmaya devam ediyor. Mahalle halkından Ömer ve Berkant İlhan kardeşler, 2021 yılında kurdukları 38 büyük baş hayvan kapasiteli çadır ile Değirmenköy’de ilk kez denenen yöntemle çadırda modern yetiştiricilik yapıyor.
Bu bir reklamdır
Bir zamanlar 4 bin büyük baş hayvan beslenen Silivri’nin Değirmenköy Mahallesi’nde 2022 yılına geldiğimiz bu zamanda, hayvancılık neredeyse bitme noktasına gelmiş bulunuyor. Sanayi tesislerinin de günden güne artma eğilimi göstermesi nedeniyle, tarım ve hayvancılığa olan ilgi maalesef çok az seviyelerde.
Ancak, Değirmenköy kalkının büyük bir kısmı hayvancılıkla geçimini sağlamaya alışageldiği için, bu işi tamamen terk etmeyi reddedip, daha da ileriye götürmek isteyenler de yok değil. Bunun bir örneği de 2021 yılında kurduğu modern bir çiftlikte bölgede ilk defa denenen yöntemle yani, “Çadır Hayvancılığı” yöntemiyle büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapmakta olan İlhan Tarım’ın kurucuları Berkant ve Ömer kardeşler.
Atadan, toruna hayvancılık
Aile olarak zaten atadan, dededen gelen bir meslek olarak yaptıkları çiftçilik ve hayvan yetiştiriciliğini severek icra ettiklerini söyleyen Ömer İlhan, tüm inceliklerini bilerek yaptıkları bu mesleği, terketmek istemediklerini, zamanın şartları ne olursa olsun en modern ve en iyi şekilde üretmenin gayreti içerisinde olduklarını ifade ediyor.
Bugüne kadar Değirmenköy’de mahalle içinde hayvancılık yaptıklarını söyleyen İlhan, bu devirden sonra artık bu işin yerleşim yeri içinde zor olduğunu, büyümek ve verim almak için daha kapsamlı ve modern oluşumların şart olduğunu ifade etti.
İlhan kardeşler, çiftliği aileleri ve çocuklarıyla birlikte işletiyor.
Ömer İlhan; “Bölgede ilk olarak yeni bir yöntem denedik”
Değirmenköy ve civarında bu kapasitede ilk kez çadır hayvancılığı yöntemiyle büyük baş hayvan yetiştiriciliğini denediklerini söyleyen Ömer İlhan, çok araştırarak karar verdikleri bu işte, geldikleri noktada başarılı olduklarının altını çizdi. Yapılan modern tesiste kurulan çadır barınağın, hem yaz aylarında hem de kış aylarında hayvanların soğuk ve sıcaktan etkilenmeyecek özellikte olduğunu ifade eden İlhan, ilk bir yılda tesisten çok güzel verim aldıklarını söyleyerek, ileriki yıllarda kapasite artışına gideceklerinin sinyallerini verdi.
2023 yılında 2. Ünite çadır kurulacak
38 büyük baş hayvan kapasiteli tek çadırla işe başladıklarını ifade eden İlhan, 2023 yılının ilk aylarında aynı kapasitede 2. ünitenin de kurulmasının planlandığını duyurdu.
Kurban Organizasyonu
İlhan Tarım, son birkaç yıldan beridir kurban organizasyonu da tertipliyor. Çiftliğin kurulmasından önceki yıllarda daha minimum seviyelerde kurban kesimi hizmeti veren İlhan Tarım, 2022 yılı başlarında çiftiğin kurulması sonrası burada tertip edilen “2022 yılı Kurban Organizasyonu”nda 26 büyük baş kurban satıldı. 2023 yılı kurban sezonunda ise hedef en az 40 büyük baş kurban.
Mahalleye taze süt
Halen süt üretimine de devam eden İlhan kardeşler, ayrı bir üretim yerinde de inek besliyor. Ürettikleri inek sütünün bir kısmını toptancılara, bir kısmını da mahalleliye taze taze veriyor. Süt üretimi konusunda da büyümeyi hedefleyen İlhan Tarım, değerli bir besin kaynağı olan sütün üretimini ileriki yıllarda daha da arttıracak.
Biçerdöver hizmetiyle İlhan Tarım
1996 yılından beri Değirmenköy ve çevresine biçerdöver hizmetini “İlhan ailesi” olarak sunan İlhan Tarım’ın genç kurucuları Berkant ve Ömer kardeşler, 2021 yılından sonra ise biçerdöverciliği kendileri devraldı. İlhan kardeşler; harman sezonunda hem hububat hasadında hem de saman bağlama makineleri vasıtasıyla çiftçinin yanında yer alıyor, sadece Değirmenköy’ün yılda on bin balya saman ihtiyacını karşılıyor.
Maliyetler yüksek, destek yetersiz
Günden güne tarımda ve hayvancılıkta teknolojik, bilimsel ve kapasite anlamında kendilerini yenilediklerini anlatan Ömer İlhan, devlet desteklerinin Değirmenköy’e minimum seviyede olduğunu iddia ediyor. Yapılan desteklerin anlamlı olduğu ancak adil olmadığı konusunda düşüncelerini paylaşan İlhan, “Silivri’nin başka mahallelerindeki desteklemeler, Değirmenköy’e gelmiyor” ifedesini kullanıyor.
Geçen yıl İBB tarafından yem dağıtılmasında, “Çatalca Damızlık Birliği’ne üye olma şartı” ve “5 inek sahibi olma şartı” gibi kuralların adil olmadığını savunan İlhan, “5 ineği olana da, 50 ineği olana da aynı miktarda yardım yapılması”nı ise tamamen adaletsiz olarak yorumluyor.
Ömer İlhan:“Muhtarlığa aday olacağım”
Geçtiğimiz seçimlerdeki muhtar adaylığına da değinen Ömer İlhan, gelecek seçimde de yine adaylığının devam ettiğini, Değirmenköy Fevzi Paşa Mahallesi Halkı eğer kendisine görev verirse hizmete talip olduğunu, vatandaşa hizmet için maddi ve manevi bütün imkanlarını kullanacağını vurguladı.
Değirmenköy halkına hizmeti baba nasihati olarak aldığını ifade eden İlhan, bu prensiple tarımda ve hayvancılıkta önce Değirmenköy halkına sonra çevre bölgelere hizmet götürdüklerini, bundan sonra da böyle hareket edeceklerini söyledi.
Siz de işletmenizin tanıtımını yapmak, işinizi büyük kitlelere duyurmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ay Türk Haber Ajansı iletişim numarası: 0534 591 38 13
E-Posta: info@ayturkhaber.com
Adres: Fevzi Paşa Mah. Bağdaş Sok. No: 9 Silivri - İstanbul
İlginizi Çekebilir