Değirmenköy'de bamya ekim zamanı
DEĞİRMENKÖYSıcak iklimde yetişen sebzelerden olan bamya, bölgemizde ekilmeye başlandı. Değirmenköy'de her yıl havaların ısınmasıyla birlikte genellikle hıdrellez zamanı ekimi yapılmaya başlanan bamya, bu yıl da havaların uygun olmasıyla şu sıralarda tarlalara ve bahçelere ekiliyor. Bamya yetiştirmeyle ilgili, bilinmesi gereken hususları Ay Türk Haber okuyucuları için derledik.
Ekonomik getirisinin cazip olduğu bamya sebzesinin, aynı zamanda besin değeri ve sağlık açısından faydaları da tartışılmaz. Ülkemizde bir çok bölgede yetiştirilmesi yapılan bamya, sindirimi kolay olduğundan yaşlılar ve hastalar için öneriliyor. Aynı zamanda lif oranı yüksek olması sebebiyle bağırsakların sağlıklı ve hızlı çalışmasına katkı sağlıyor. Çiçeğinin suyu çay olarak içilirse göğsü yumuşatıcı etkisi meydana geliyor.
Bamya tohumu ekim zamanı
Bamya tohumunun ekilmesi, zaman olarak bölgelere göre değişiklik göstersede, genellikle hava sıcaklığının 15-16 derecelere çıktığı zaman yapılıyor. Değirmenköy'de bu zaman yaklaşık olarak mayıs ayının ilk yarısında başlıyor ve 15-20 gün kadar devam ediyor. Bamya nasıl ekilir, bamya tohumu nasıl alınır?, gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
Çokça faydalarının bulunmasına rağmen özellikle kent merkezlerinde bulmanın zor olduğu bamya, işçiliğinin zor olması ve yetiştirme maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle sınırlı miktarda üretiliyor. Üretimin az olmasından dolayı da yüksek fiyatlara alıcı buluyor.
Bamya tohumu nasıl ekilir
Öncelikle, ilkbaharda tarla çok derin olmayacak şekilde sürülerek toprak işleniyor. Havaların ısınmasıyla düzenlenerek ekime hazırlanan tarlanın toprağı tavı uygun olması halinde, ekime geçilebiliyor. Eğer toprak yeteri kadar nemli değilse ya yağmurun yağması bekleniyor yada toprak ıslatılarak nemlenmesi sağlanıyor. Bamya tohumları ekildikten sonra da üzeri ıslansa veya yağmur yağsa, tohumun çimlenmesi için faydalı oluyor.
Çiftçilerimiz genellikle tohumların kolay çıkmasını sağlamak için, ekimden bir gün önce tohumları ıslak bez arasına koyarak daha rahat çimlenme elde edebiliyor.
Tohumların ekilmesi genellikle 70-80 cm. genişliğinde tavalar hazırlanarak ve içine karıklar çekilerek yapılıyor. Karıkların arası 15-20 cm. , karıklara ekilen tohumların arası ise 5-6 cm. olacak şekilde ekim yapılıyor. Tohum toprağa eklirken 3-4 cm. derinliğe gömülerek üzeri toprakla örtülüyor.
Bamya ekimi mibzer ile yapılacaksa, sıraların arası 50 cm. ve sıralara ekilecek tohumların arası ise 20 cm. olacak şekilde ayarlanıyor.
Ekimi tamamlanan bamya tohumlarının çıkması, toprağın tavına ve hava sıcaklığına göre değişse de, genellikle 15 gün içerisinde tamamlanmış oluyor.
Bamya için gerekli iklim ve toprak özellikleri
Bamya bitkisinden verim alınabilmesi için yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyuluyor. Yaz sonlarına doğru sıcaklıkların 15-16 derecelerin altına düşmeye başlamasıyla bamyalarda verim düşüklüğü oluyor. Bitkinin kendisi 5-6 dereceye kadar dayanıyor fakat ürün alınamıyor.
Bamya, çok fazla su ihtiyacı olmayan bitkilerden, ancak sulama yapılması halinde verimde de artış görülüyor. Sulama imkanı olmadığından hiç su verilmeyen bamya, verim düşük olsa da ürün vermeye devam ediyor.
Bamyanın her türlü toprakta yetiştiği bilinse de, geşirgen ve kumlu topraklar daha ideal toprak kabul ediliyor.
Bamya yetiştiriciliğinde hasat
Toplanması ve hasatı en zor olan sebzelerden olan bamyanın üzerindeki dikensi tüğler kaşıntı yaptığından, eldiven kullanılmasında fayda görülüyor. Bamyaların toplanması genellikle 2-4 cm. uzunluğa geldiğinde yapılıyor. Daha fazla büyümesi halinde bamyalar sertleşeceğinden, dikkatli bir şekilde aralarda hiç bırakılmadan toplanması gerekiyor. Bamya vermeye başladıktan sonra hızlı büyüdüğünden, her gün yada en geç iki günde bir toplanarak, taze ve uygun büyüklükte ürün alınması sağlanıyor.
Bamya zararlıları ve hastalıkla mücadele
Bamyanın zararlıları çoğu zaman olmasa da, nadiren görülen durumlarda yaprak bitleri ve külleme için ilaçlama yapılması gerekiyor. Kullanılacak ilaçlar zirai ilaç bayilerinden temin edilebiliyor.
Tohum alma
Bamyanın tohumunu almak için, iyi gelişen ve toplanmayan bamyaların, bitkinin kökünde iyice kuruyana kadar bırakılmasıyla yeterli olgunluğa ulaşması sağlanıyor. Bu esnada üçları açılarak tam kurumaya ulaşan bamyalar, içindeki tohumlar dökülmeden dikkatli bir şekilde toplanıyor. Kozalak haline gelen kuru bamyaların içindeki tohumlar ayrılarak, gelecek sezon için ekilmek kaydıyla , kuru bir ortamda saklanması gerekiyor.
İlginizi Çekebilir