© Ay Türk Haber 2022

Çin ve Tayvan gerilimi çip krizine yol açabilir

BTCHaber TV Türk kripto para piyasasına ışık tutmaya devam ediyor. Emirhan Erdoğan’ın moderatörlüğündeki canlı yayında Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü kripto para gündemini değerlendirip analizlerini paylaştı. Programda Solana’ya yapılan hack saldırısı, Waves’in yeni planı ve Tayvan’daki çip krizi gibi konular ele alındı.

BTCHaber TV Türk kripto para piyasasına ışık tutmaya devam ediyor. Emirhan Erdoğan’ın moderatörlüğündeki canlı yayında Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü kripto para gündemini değerlendirip analizlerini paylaştı. Programda Solana’ya yapılan hack saldırısı, Waves’in yeni planı ve Tayvan’daki çip krizi gibi konular ele alındı.

Kripto para ve blokzincir ile ilgili en son haberleri okurlarıyla buluşturan BTCHaber’in YouTube kanalı BTCHaber TV, sektöründeki gelişmeleri izleyicilere aktarıyor. Bu haftaki programda, Emirhan Erdoğan’ın moderatörlüğünde Bybit Türkiye Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü; Solana’ya yapılan hack saldırısını, Waves’in yeni planını ve Tayvan’daki çip krizini değerlendirdi. Süllü ek olarak izleyicilerle Bitcoin, Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Polygon (MATIC), Shiba Inu (SHIB) ve Optimism (OP) analizlerini paylaştı.

Solana’ya yapılan hack saldırısında neler yaşandı?

Solana ağına yapılan saldırıda 5 bin civarında cüzdanın hacklendiği söyleniyor. Zarar ne kadar şu an için bilinmiyor. Öte yandan saldırının kaynağı da henüz belli değil. Ayrıca saldırıya uğrayan cüzdanlarda son 6 ay içerisinde hiç hareket görülmemiş. Solana’nın insanların güvenini geri kazanması için yeni bir blockchain ağı geliştirmesi gerekecek gibi duruyor.

Waves’in yeni planı

Geçtiğimiz günlerde Waves’te bir likidite sorunu yaşandı. Bu sorunun ardından şimdi de yeni bir plan açıklandı. Waves ekosistemi katılımcılarının dörtte üçünden fazlası bu DeFi canlandırma planına onay verdi. Ancak uygulamaya koyulacak bu yeni planın güven kazanmaya yetip yetmeyeceği merak konusu. Çünkü likidite krizinin arkasında önemli iddialar yatıyor. Waves ekosistemi içerisindeki bir stablecoin sahibinin regülasyona uyumsuz şekilde stablecoin üretip, gizli arz yarattığı ve bununla WAVES alarak WAVES fiyatında ve stablecoin paritesindeki birebir dolar bacağında manipülasyon yaptığı iddia ediliyor.

WAVES’te stake edilen tutar bu yılın başında 5 milyar dolara yakınken, bu tutar temmuzun başında 850 milyon dolara, şimdi de 400 milyon dolara düştü.

Tayvan’daki çip krizi

Tayvan ve Çin arasındaki gerilime ABD de dahil oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan’a ziyarette bulundu. Bu ziyaret, gerilimi daha da tırmandırdı.

Tırmanan bu gerilim kripto para piyasasına da direkt etki ediyor. Çünkü, Tayvan dünyadaki çip üretiminin yüzde 65’ini elinde tutuyor. Kripto para firmalarının bir kısmı da Web 3 uyumlu cep telefonu üretmeyi planlıyor. Web 3 uyumlu cep telefonu üretimi için de çip gerekli. Öte yandan, Metaverse demek aynı zamanda giyilebilir teknolojiler demek. Onlar için de çip gerekiyor. Kripto para madenciliğinde kullanılan ekipmanlar için de gerekli malzemelerin başında yine çipler yer alıyor.

Haftalık piyasa değerlendirmeleri ve sektör haberleri BTC Haber TV Youtube kanalında yayınlanıyor.

Beste Naz Süllü kripto paralar ile ilgili analizlerini ise şu şekilde paylaşıyor:

Bitcoin (BTC) analizi

Piyasadaki riskler böyle devam ederse Bitcoin’in 20.000 doların altına inmesini beklemiyorum. Hesabında 10.000 ve üzeri Bitcoin olan cüzdanlar alım yapmaya başladı. Öte yandan, 22.000 dolar ve 23.000 dolar bölgesi ara ve ana destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumu bozabilecek bir hava yaşanmazsa Bitcoin’in dip yaptığını söyleyebiliriz. Şu anda ara vadede bir yükseliş trendi içerisindeyiz. O yüzden satışlar yüzde 1-2 ile sınırlı kalabilir, yükselişler ise yüzde 5-6 civarında olabilir. Ayrıca, Bitcoin’in önünde 23.500 dolar bölgesinin önemli bir direnç olarak durduğunu görüyoruz. Şu an yataya yakın bir pozitif trenddeyiz. O yüzden arada bir direnç bölgelerinden satış gerçekleşebilir.

Ethereum (ETH) analizi

Ethereum’un en kısa zaman içerisinde 1.730-1.750 dolar ve sonrasında da 2.000 dolar aralığına gitmesini bekliyoruz. O yüzden şu haliyle toplanacak seviyelerde olduğunu söyleyebilirim.

Ethereum Classic (ETC) analizi

Ethereum Classic’in zaten yüzde 90’lık bir marjı vardı. Bu marj ihtiyatlı olarak da yüzde 60 civarındaydı. Önümüzdeki dönemde ise Ethereum Classic’in uzun zamandır süregelen alçalan trendin geçtiği nokta olan 50 dolarlara kadar yolunun olduğunu düşünüyorum.

Polygon (MATIC) analizi

MATIC 1,4 milyar dolarlık ikinci bir halka arz yaparak dolaşımdaki paylarını artırmıştı. O yüzden bir dönem sert bir satış yaşanmıştı. Fakat burada çıkarılan coinler takıma dağıtılmış ve stake edilmiş. Bu yüzden MATIC için yukarı yönlü bir dönüş olabilir. 1,20 dolar seviyelerinde bir beklentim vardı. Bu beklentim şu an devam ediyor.

Shiba Inu (SHIB) analizi

Şu anda SHIB’de inanılmaz bir şekilde balina yoğunluğu yaşanıyor. Orayı önce bir aşağı çekmeleri gerekecektir. Varlıklarını satmayan, tutan cüzdanları önce bir dökmeleri lazım ki ardından toplamaya geçebilsinler. Teknik olarak ise SHIB’de şu an 12,70’i kıramayan, aşağıda ise 10,20’lere kadar giden ve yatayda zikzak çizen bir görünüm mevcut.

Optimisim (OP) analizi

Optimism de son iki hafta içerisinde çok ciddi bir hareket yaptı. Bununla beraber ağın yenilenmesi, çatallanmanın gelmesi ve stake oranının artması gibi konular Optimism’i yukarı taşıdı. Fakat kimse yüzde 380 yükselen bir coine tepeden yatırım yapmaz. O yüzden biraz geri çekilmesine izin verilebilir.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER