Banvit BRF, “Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle gıda israfının önlenmesine katkı sağlamayı hedefliyor
GÜNDEMÜretim perspektifinde olduğu kadar toplumsal alandaki sürdürülebilirlik uygulamalarıyla da dikkat çeken Banvit BRF, ”Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle başta öğrenciler olmak üzere aileleri, öğretmenleri ve toplum genelinde gıda israfı ve bilinçli beslenme konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Üretim perspektifinde olduğu kadar toplumsal alandaki sürdürülebilirlik uygulamalarıyla da dikkat çeken Banvit BRF, ”Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle başta öğrenciler olmak üzere aileleri, öğretmenleri ve toplum genelinde gıda israfı ve bilinçli beslenme konularında farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
29 Eylül, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nun girişimiyle dünyadaki gıda israfına dikkat çekmek amacıyla ”Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü” olarak kutlanıyor. Günün anlam ve önemi nedeniyle Banvit BRF’in gıda israfının önlenmesine yönelik çalışmalarını anlatan Banvit BRF CEO’su Tolga Gündüz, sürdürülebilirlik odaklarının yalnızca üretim süreçleri ile sınırlı kalmadığını, aynı zamanda toplumsal alanda yürüttükleri ”Akıllı Çocuk Sofrası” projesiyle gıda israfının azaltılmasına katkı sağlamayı ve bu konuya dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirtti.
Gıda kaybı ve israfının dünya üzerindeki etkilerine değinen Gündüz şunları söyledi; ”FAO verilerine göre, 3 milyar kişi sağlıklı gıdaya erişemiyor, her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor.* FAO Gıda Kaybı Endeksi raporuna göre dünyada üretilen gıdanın neredeyse 1,5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Ülkemizde ise yılda kişi başı 93 kilogram, toplam yaklaşık 8 milyon ton gıda çöpe gidiyor.** Dünyada bu kadar çok insanın sağlıklı bir gıdaya erişememesinin en önemli nedenlerinden birisi gıda israfı. Oysa bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor.”
Tasarruf sağlanması ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı sonuç verebilecek önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Gündüz; ”Türkiye’nin önde gelen gıda üreticilerinden biri olarak sorumluluklarımızı biliyor ve üretim süreçlerimizi sürdürülebilirlik perspektifinde optimize ediyoruz. Tesislerimiz sıfır gıda kaybı modeliyle çalışıyor. Bandırma kampüsümüzde arıttığımız suyun 43’ünü içme suyu kalitesinde geri kazanıyoruz. Üretim süreçlerimizde ortaya çıkan organik atıkları yeniden işleyerek ürettiğimiz ham maddeyi balık yemi ile evcil hayvan gıdası üreten firmalara satıyor ve hayvan beslenmesine de katkı sağlıyoruz. Bu uygulamalarımızla kalmıyor, gıda israfı ve bilinçli beslenme konusuna duyarlı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla da projeler yürütüyoruz.” dedi.
Çocuklarda erken yaşta bilinçli gıda tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve gıda israfının önüne geçecek bir neslin yetişmesine destek olma hedefiyle çalıştıklarını belirten Gündüz; ”Akıllı Çocuk Sofrası, beslenme ve pedagoji alanlarında uzman danışmanların desteği ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile aile, öğretmen ve çocuk eğitimleri olmak üzere, gıda israfını önleme konusunda kapsayıcı bir yol haritası çiziyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız yaşanabilir bir dünya. Bugün olduğu gibi bundan sonra da Banvit BRF olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.” dedi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir