Başar Turizm
İstanbul
BIST9072.35
DOLAR32.3793
EURO34.9879
ALTIN2325.9
BTC/USD69952.79
Haluk Özdemir

Haluk Özdemir

Mail: [email protected]

Değerini bilmeliyiz

Değerini bilmeliyiz

      Sevgili dostlar, sevgili okurlar, hepinize selamlar.

     Ömrümüz boyunca yaşadıklarımız, çocukluk zamanı, olgunluk zamanı ve yaşlılık zamanı kimimize çok kısa, kimimize uzun bir süre gibi gelir. Çünkü rahat yaşamakla sıkıntılı yaşamak, düşüncemizi değiştirir. Bu geçen zamanı bazımız iyi kullanırız, bazımız kötü kullanırız. Önemli ve mühim olan zamanı iyi değerlendirebilmek ve o zamanı güzel kullanıp heba etmemektir.

     İnsan var, 70 yıl yaşar. Ne devlete, ne millete, ne de ailesi ve çevresi için hiçbir şey yapmamıştır. İnsan var, 30 yıl yaşamıştır, örneğin; öğretmen olmuş, insan eğitmiş veya bir meslek sahibi olmuş, insanlığa faydası dokunmuş, ya da bir icadı olmuş. Ne yapmış oluyor? Düşünen varlık, yani insan olarak; insan olmanın hakkını vermiş, yerine getirmiştir. İnsan var; vaktinin değerini bilir, kendini yetiştirir. Dünya hayatında yaşananlara katkıda bulunur. Sağlığının kıymetini bilir. Hastalığını bilir, hasta olsa da akıllı hasta olur. Aldığı nefesin, kaşının, gözünün kıymetini bilir. Akıllı bir insan ne hastanede, ne hapishanede, ne de adliyede kalabalık eder. O insanın güzel bir hayatı olur.

     Peki zamanının değerini bilmeyen, zamanını af edersiniz; içki, kumar, kahvede oyun, internette oyun, evde diziler ile vaktini harcarsa; kendini yetiştirmez, bazı değerlerin kıymetini bilmezse dünya hayatına faydalı olmaz ise, (özür dilerim) insan olduğunun farkına vardığında çok geç olur. Yani atasözündeki gibi: “At ölür, nalı kalır; insan ölür, şanı kalır.”

     İnsan doktora gittiğinde; hangi organının rahatsız olduğunu söyler, ilaç alır. İyileşir. İnsan vardır; rahatsızlığını bilmez, “Bilmem, hastayım.” der. Biraz da abartırsa, yanlış teşhis konabilir. Yani kültürlü olmanın faydası her yerde kendisini gösterir.

     Tabii ki herkes her şeyi bilemez. Ama hepimizin iyi kötü bir genel kültürü olmalı, ve birkaç konuda bilgi sahibi olmalıyız. Boşa zaman geçirmek yerine okumalı, araştırmalı; yani bir uğraşımız olmalı ki, yeni nesilleri de doğru yönlendirebilelim.

     Ben kimseye laf sokmak istemedim. Sözlerimden alınan var ise özür dilerim. Ama doğrular böyle.

     Zaten biz insanları diğer canlılardan ayıran özelliğimiz aklımız değil mi? O yüzden aklımızın değerini bilmeliyiz. Hoşça kalın.

     Saygılarımla…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar