Başar Turizm
İstanbul
BIST9693.46
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
BTC/USD64365.184
Haluk Özdemir

Haluk Özdemir

Mail: [email protected]

Anti yasak

Sevgili okurlar, hepinize sevgi ve saygılar sunarım.

Makalenin başlığından da anlaşılacağı gibi, benim genel olarak yasakları sevmeyen, daha ziyade kuralcı bir kişiliğim var. Kurallara uymayı önemli bir gereksinim olarak görürüm. Çünkü, "kurallara uymazsak kargaşa" olur diye düşünürüm. Ancak, yasak böyle değil. Kural; bir düşünce, yasak ise düşüncelerden kurtulmak. Tembelce bir davranış.

Yalnız şunu belirtelim ki, -ben böyle düşünüyorum-, herkes farklı düşünebilir. Benim her düşünceye saygım var.

Yasaklar konusunda, sadece insani meselelerde yasak olabilir diye düşünüyorum. Çünkü insan olmamız her şeyin üzerinde. insani kuralların zedelenmemesi lazım. Diğer konularda bazı istisnalar dışında genel olarak yasaklara çok karşıyım.

Benim için yasaklar, problemlere çözüm, çare bulunamadığından konur. Yasak beceriksizlik sonucu konur. Yasak kolaylıktır, çağdışı bir yöntemdir. Yasakçı bir zihniyet, yasakçı bir bakış açısı. Aynı zamanda yasak, neticesinde cezayı doğurur.

Bu yöntemle kurum ve kuruluşlar rant devşirirler. Lüzumsuz bir yasaklama konusunda bir örnek verirsek; adam masanın üzerine bir obje koymuş, “dokunmak yasaktır” diyor. Bence yasak diyeceğine, o objenin çevresine bir cam fanus koyalım, herkes görsün ama dokunamasın. İşte maalesef öyle yapmıyorlar. Yasak deniyor, çözüm aranmıyor ve işin kolaylığına gidiliyor.

Ama, bu yasaklarla bir gün bu sistem tıkanır.

O yasak, bu yasak derken yasaklar ülkesi olduk. Bunlar, birike birike bir gün birçok konularda isyanlar çıkar.

Dinimizde bile yasak yerine "günahtır", "sevaptır" gibi uyarılar yapılmıştır.

Yasaklar, genellikle çağdışı toplumlarda daha fazladır. Eğitimli ve kültür seviyesi yüksek toplumlar, meselelerini genellikle yasak yerine çözümler üreterek, yol ve yöntemler bularak halletmektedirler. İşte böyle olabilmek için emek harcamak, çabalamak ve kültür seviyesini yükseltmek gerekiyor.

Sevgili okurlar, kusura bakmayın çevremiz hep yasaklarla dolu olduğundan, ben bu konuya biraz takıntılıyım.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim, Hoşçakalın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başar Turizm
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar