Dünyanın en küçük partikül madde sensörü, hava kalitesi ölçümünde devrim yaratıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyanın en küçük partikül madde sensörü, hava kalitesi ölçümünde devrim yaratıyor
Abone ol
Gürültüsüz, fansız ve bakım gerektirmeyen sensör doğru veriler sağlıyor
Başar Turizm
ADIYAMAN ÇİĞ KÖFTE

  • Ultra kompakt IoT cihazlarında kullanım sağlayan dünyanın en küçük partikül madde (PM2.5) hava kalitesi sensörü (alternatiflerine göre hacim olarak 450 kat daha küçük)
  • Eyleme geçirilebilir veriler sağlayan doğru PM2.5 konsantrasyonu ölçümü
  • Yenilikçi fansız tasarım sessizdir ve bakım gerektirmez

Temiz hava, sağlığımız ve konforumuz için önemlidir. Bugün insanlar genellikle zamanlarının yaklaşık %90’ını iç mekanlarda geçiriyor ve dünyanın çoğu yerinde iç mekan havası dış mekandan üç ila beş kat daha kirli olduğundan, bu durum sağlık üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkiye sebep oluyor. Bu kirliliğin önemli bir bileşeni, 2,5 µm’den küçük katı ve sıvı partiküller olan ve PM2.5 partikülleri olarak bilinen ince tozdur. Bu partiküller solunarak akciğerlere girer ve ciddi sağlık sorunlarına neden olurlar.

En yaygın hava kalitesi ölçüm istasyonları, sağlığımızla en alakalı gerçek zamanlı, yerelleştirilmiş bilgileri sağlamada başarısız olan, yalnızca zaman içinde ortalaması alınan dış mekan verilerini sağlıyor. Las Vegas, Nevada’da gerçekleştirilen CES®’te Bosch Sensortec, doğru ve işlem yapılabilir veriler sağlayan dünyanın en küçük PM2.5 hava kalitesi sensörü olan yeni BMV080 ile bu sorunu ele alıyor.

Bosch Sensortec Optik Ürün Alanı Yöneticisi Dr. Lucas Ginzinger, “İç mekan hava kalitesi bir sorundur: yetersiz havalandırılan evlerde, evde pişirilen yemeklerden kaynaklanan PM2.5 konsantrasyonu, kabul edilebilir limitlerin 100 katı kadar yüksek seviyelere ulaşabilir. Yeni BMV080’den alınan yerelleştirilmiş, eyleme geçirilebilir verilerle, artık kötü hava kalitesini belirlemek ve bunlara tepki vermek mümkün.” dedi.

BMV080 algılama parçası yalnızca 4,2 x 3,5 x 3 mm³ (G x U x Y) ölçülerindedir ve piyasadaki benzer herhangi bir cihazdan 450 kat daha küçük hacimdedir. BMV080’in minicik boyutu ve fansız, kesintisiz tasarımı oyunun kurallarını değiştiriyor. Gürültü çıkarmadan çalıştığından, uyuyan veya çalışan bina sakinlerini rahatsız da etmiyor.

Yeni sensör bakım gerektirmiyor ve fan kaynaklı toz birikmediğinden daha güvenilirdir ve arızaya daha az eğilimlidir. Hava kalitesi monitörleri, akıllı termostatlar, akıllı hoparlörler, akıllı anahtarlar ve akıllı hava temizleyiciler gibi ultra kompakt giyilebilir cihazlar veya IoT cihazları için doğal bir uyuma sahiptir.

Benzer son teknoloji ürünü PM2.5 sensörlerinin tümü, bir lazer ışını boyunca hava çekmek için bir fana dayanır. Burada bir fotodiyot, lazer ışığını yansıtırken veya bloke ederken partikülleri algılar ve ölçer. BMV080, entegre fotodiyotlara sahip ultra kompakt lazerlere dayalı yenilikçi bir tasarım kullanır. PM2.5 konsantrasyonunu fan gerektirmeden doğrudan boş alanda ölçmek için gelişmiş algoritmalar uygular.

İnovasyon, sağlıklı yaşama değer veren insanlara farkındalık ve seçim imkanı getiriyor. Yeni sensör, ultra kompakt IoT tabanlı akıllı ev ve akıllı bina sistemlerine kolayca entegre edilerek, PM2.5 seviyenin üstüne çıktığında konut sakinlerine hava kalitesi bildirimleri sunar. Harekete geçmek için konut veya ev otomasyon sistemi, havayı temizlemek üzere egzoz fanını veya filtreyi açarak havalandırma yapabilir.

Bosch Sensortec CEO’su Stefan Finkbeiner, “BMV080, havadaki partikül konsantrasyon seviyeleri hakkında zamanında, doğru ve eyleme geçirilebilir bilgiler sağlayarak, insanların refahını ve sağlığını iyileştirmek için iç ve dış kirliliğin tespit edilmesini ve ele alınmasını sağlıyor. Piyasadaki mevcut cihazlardan önemli ölçüde daha küçük ve tasarım mühendislerinin keşfetmesi için tamamen yeni bir dizi uygulama sunuyor.” dedi.

Bosch, “#LikeABosch (Bosch gibi) sensör teknolojisi” sloganıyla CES 2023’te:

MEMS sensör çözümlerinde küresel bir pazar lideri olarak Bosch, tüketici elektroniği alanında çok sayıda yenilik sergileyecek. 

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

CADDE YEMEK SALONU

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
”Başkanlardan, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan’a ziyaret” haberiÖnceki Haber

”Başkanlardan, Kandıra Belediye Başkanı...

İş’te Eşit Kadın Sertifikası Tüm Sektörlerde BüyüyorSonraki Haber

İş’te Eşit Kadın Sertifikası Tüm Sektörl...

Yorum Yazın

Saygın Bobinaj - Ali Tüzel